Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пластмасови микрочастици и в солта от водите на Черно море

Общество

Пластмасови микрочастици и в солта от водите на Черно море

Пластмасови микрочастици и в солта от водите на Черно море - Tribune.bg
Снимка:

90% от трапезната сол, която стига до хората, има частици пластмаса

Ситуацията с пластмасовите микрочастици във водите на Черно море не се отличава от тази в Средиземно море и Балтийско море. Това е била констатацията на Института по биоразнообразие на БАН по време на миналогодишното изследване на акваторията с кораб на „Грийнпийс”, посочи Деница Петрова от българския клон на еко организацията пред bTV.

Според скорошно проучване 90% от трапезната сол, която стига до хората, има частици пластмаса, останали от разграждащите се във водите боклуци. Така през солта влиза и в човешкия организъм.

„Оказва се, че навсякъде има микропластмаса. Важно е да се вземат мерки при пластмасите за еднократна употреба. Земята не е за еднократна употреба и можем да живеем без да генерираме толкова много отпадъци”, категорична беше тя.

Експертът по качеството на храните д-р Сергей Иванов подчерта, че към момента няма категорични заключения за ефекта от пластмасата в човешкото тяло.

Той видя по-сериозен проблем в това, че масово солта се преквалифицирала в хранителна добавка. Така се заобикаляли изискванията за безопасност. Иванов посочи, че „модерните видове сол” не са йодирани и имат високи нива на тежки метали.  


Етикети пластмаса, сол

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още