Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пловдив иска разсрочване на сметката за ток

Общество

Пловдив иска разсрочване на сметката за ток

Пловдив иска разсрочване на сметката за ток - Tribune.bg
Снимка:

„Сметка за 620 000 лв. за уличното осветление за декември е получила Община Пловдив“, съобщи кметът Здравко Димитров и добави, „е това е трикратно повече в сравнение с досегашните суми от 180 - 200 хиляди лв. за същата дейност и е непосилно за погасяване.

На среща с EVN е поискано разсрочване на плащането, надяваме се на разбиране от тяхна страна, призна кметът на Пловдив. Сумата ще бъде изцяло заплатена, но когато влезе в сила новият годишен Бюджет.  

„В противен случай просто няма да издържим, тъй като общината има още много  плащания и то за социални нужди. Става дума за осигуряване на храни  за социално слаби, детски домове и др. неотложни задължения, касаещи гражданите“, обясни пред БНР Здравко Димитров.

Ако EVN не се съгласят, ще бъдем принудени да нарушим закона, единствено за доброто на пловдивчани. За разлика от малките населени места, Пловдив не може да си позволи да наложи режим на уличното осветление.  

„Представяте ли си тъмните улици по целия град? Едно произшествие да се случи – отговорността веднага пада върху общината и лично върху кмета на Пловдив“, възкликна градоначалникът.

Кметът допълни, че Община Пловдив може да се справи със сумата от 550 хиляди лева, която магистратите отсъдиха да бъде заплатена на фирма „Запрянови-03“ за извършените строителни дейности в Зоологическата градина.

„Има такъв ресурс, но ще се изчака законоустановения 14 дневен срок за обжалване. Има и достатъчно пари за завършване на обекта. Ако обаче се обжалва, влизаме отново в омагьосана спирала, обясни Здравко Димитров. Когато има яснота по казуса, ще бъде обявена нова обществена поръчка с ясни правила за довършването на Зоопарка“, увери той.

До броени дни ще има яснота за параметрите на градския бюджет, след което проектът ще бъде публично оповестен на сайта на общината. Той ще бъде в размер на близо 400 милиона лева.

Акцент в приоритетите остават социалните нужди, заради което част от капиталовите разходи ще бъдат пожертвани в името на тази цел.  

„Времената са изключително трудни“, коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема