Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Почивка на Турската ривиера – очарованията на Анталия

Общество

Почивка на Турската ривиера – очарованията на Анталия

Почивка на Турската ривиера – очарованията на Анталия - Tribune.bg
Снимка:

Турското крайбрежие на Средиземно море е истински магнит за туристите през летните месеци. Слънчевите плажове, кристално чистите води и луксозните, но в същото време достъпни хотели, са желан пристан за лятната отпуска.

Безграничните възможности за отдих и традиционното турско гостоприемство, правят страната подходяща за всеки почиващ.

Ще бъдете посрещнати с отворени обятия – без значение дали сте от активните туристи с интереси към дайвинга и сафаритата, дали търсите СПА и релакс, любители сте на историческите екскурзии или пък сте родители с деца.

Безкрайните възможности ще задоволят всеки вкус!

Freeimages/Dirk HerrmannFreeimages/Dirk Herrmann

Турция е традиционна за българите дестинация и е особено подходяща за семействата. За възможностите за отдих на родители с деца, организирани от TEZ TOUR Bulgaria, сме ви разказвали и преди.

С деца на море! 9 предпочитани хотела в Турция

Чудесата на Анталия

Разположена в живописен залив на Средиземно море и заобиколена от красиви планини, Анталия е рядкосрещано бижу на природата. Курортът е разположен в сърцето на Турската ривиера и има световна слава.

Freeimages/M.Zeynep Dagdevirenoglu KubaseckFreeimages/M.Zeynep Dagdevirenoglu Kubaseck

Великолепието на региона е било оценено по достойнство още в Древността. Доказателство за това са многото антични забележителности в района. Основан като резиденция на царе още преди Христа, градът попада в ръцете на Рим в следващите векове.

Когато, поблазнени от неземната красота, римляните превземат града, те го подготвят за пристигането на императора. За целта построяват Триумфалната арка близо до пристанището. Изграденото през 130 г. в чест на Адриан архитектурно чудо, е изключително добре съхранено и до днес. 

Freeimages/onur mumcuFreeimages/onur mumcu

Славата на райското кътче се носи още през Средновековието.

„Анталия, най-красивият град, бил завладян от римляните и станал зимна резиденция на император Адриан“, разказва мароканският пътешественик Ибн Батута през ХІV в.

И в Анталия, и в близките градове, до които има лесен достъп, историята ще ви посреща на всяка крачка. Древни останки и отлично съхранени антични сгради доминират пейзажа и правят компания на модерния лукс и уютните хотели. А разкошните плажове са финалния щрих в живописната картина.

Freeimages/M.Zeynep Dagdevirenoglu KubaseckFreeimages/M.Zeynep Dagdevirenoglu Kubaseck

Близкият град Сиде е бил любимо място за среща и сцена на една от трагично-романтичните любовни истории – тази между Клеопатра и Марк Антоний. В Перге са съхранени същите улици, по които още апостол Павел е стъпвал при първата си мисия по заръка на Христос. На запад е планината Олимп – според митологията – дом на Зевс и древногръцките богове. Аспендос ще ви удиви с акустиката на Античния театър, който се използва активно и днес.

Freeimages/M.Zeynep Dagdevirenoglu KubaseckFreeimages/M.Zeynep Dagdevirenoglu Kubaseck

По следите на историята

А за тези, които имат повече време, туроператорите предлагат и невероятни екскурзии от Анталия, за които всеки желаещ може да заплати отделно от пакетите.

Израел е на кратък полет със самолет и съвсем бързо ще можете да се пренесете в един друг свят отвъд Средиземно море. Програмата включва посещение на Йерусалим, Храма на Господния дом, планината на Голгоф и Стената на плача.

Ако изберете дестинацията Истанбул ще можете да разгледате един от най-космополитните градове в света. Някогашен Константинопол и Цариград, днес той има цели 15 млн. население! Разположен на Босфора, този град е модерното лице на Турция. В него можете да разгледате Топ Капъ, Синята Джамия, Древния Хиподрум и разбира се – Света София. Идеално място е и за любителите на шопинга.

Şinasi Müldür от Pixabay Şinasi Müldür от Pixabay

От Анталия до Кападокия може да се стигне и по въздух, и по море – изборът е изцяло ваш. Там са подземният град Каймала и музея Гереме, разположен под откритото небе.

С ферибот, близо до курорта Анталия, е и гръцкият остров Родос, с неговия античен град, храма на Аполон и Акропола. А плаването до там е удоволствие само по себе си!

Ако тръгнете към Ефес и Памуккале, ще видите Античността в пълния ѝ блясък. В Ефес са храмът на Артемида и домът на Дева Мария. В Памуккале пред вас ще се разкрият басейнът на Клеопатра, античният град Хиераполис, древният Амфитеатър и Некропола.

Отдайте се на пълния релакс…

Nico H. от Pixabay Nico H. от Pixabay

Какво е една екскурзия в Турция без посещение на автентична турска баня! Пилинг за кожата, пенен и маслен масаж за мускулите и наслада за душата.

Да вдигнем градуса на адреналина!

Ако от многото история, обилната и вкусна храна, слънцето, плажовете и басейните, усещате, че имате нужда да „събудите“ сетивата си, възможности отново има много.

ROYAL SEGINUS ROYAL SEGINUS

Аквапарковете, които можете да посетите в района, са на доказано световно ниво. Карането на велосипеди и конната езда по планински местности, са опция за любителите на традиционната почивка сред природата.

Ако очарованието на рибарството ви пленява, значи хващате въдиците и такъмите (ще ви бъдат набавени на място) и се отдавате на риболова.

За готовите на истински екстремни преживявания, туроператорите организират наистина незабравими приключения. Можете да се потопите с дайвинг в Турската ривиера, да изкачвате хълмовете с АТВ-та или се спуснете по планинска река с кану или рафтинг.

Всички допълнителни екскурзии можете да разгледате на сайта на TEZ TOUR Bulgaria.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети