Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Последни данни: 39 отрицателни проби за коронавирус в България, повтарят 4-ри теста

Общество

Последни данни: 39 отрицателни проби за коронавирус в България, повтарят 4-ри теста

Последни данни: 39 отрицателни проби за коронавирус в България, повтарят 4-ри теста - Tribune.bg
Снимка:

Днес в България има 39 отрицателни проби за коронавирус. 21 от пробите са във ВМА. Във Варна са 3. В Националната лаборатория има 19 проби. 15 от тях са отрицателни, а 4 ще бъдат повторени. „Такива имаме всеки ден. Прави се проверка с кит от друг производител, а освен това се разменят между различните лаборатории в страната“, обясни ген. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА на редовния брифинг за COVID-19.

Заразените с новия вирус в света са вече 104 хил. души. 3524 са смъртните случаи. В Румъния са били обявени още 2 случая на заразени. В другите държави няма динамика. Иран обявява най-големия скок за деня - с над 1000 нови случая.

Ген. Венцислав Мутафчийски коментира и мярката „карантина“. „Няма сила, която да задържи човек. Остава на съвестта им, на гражданската им съвест, че трябва да останат в домовете си, за да не застрашават близки, колеги и останалите хора“, каза шефът на ВМА. По думите му в някои страни има много строги мерки. Той даде за пример Израел, където има карантинирани 100 хил. души, а нарушаването на карантирана е инкриминирано, води до затвор.

„Това не се води към особено опасните инфекции, но виждате как рухнат цели икономики. И това е сериозен довод, за да се вземат сериозни мерки“, каза Мутафчийски.

По думите му основният стремеж в международен план е не само предпазването от коронавируса, а отлагане на пика на епидемията, за да може да се даде възможност на учените да открият ваксина. „Това е стремежът на всички тези мерки“, каза той. И обясни, че вече въпросът не е дали ще дойде коронавурусът или не. „Това няма как да го предотвратим, въпреки всички мерки, които прилагаме“, допълни Мутафчийски.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати