Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дончев за исканията на сестрите: Няма как да се вземе решение за разрушаване на една система

Политика

Дончев за исканията на сестрите: Няма как да се вземе решение за разрушаване на една система

Дончев за исканията на сестрите: Няма как да се вземе решение за разрушаване на една система - Tribune.bg
Снимка:

Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето. Това заяви на пресконференция в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев по повод на исканията, отправени от петте протестиращи медицински сестри. Той подчерта, че никой министър не може да постави подписа си под подобни искания, защото противоречи на редица закони.

„Не очаквайте от мен да поставям под въпрос нечие право на протест. Самият аз съм протестирал достатъчно и най-малко от мен можете да очаквате укор в тази посока. Всяка форма на протест, дори да е радикална, не трябва да създава рискове за обществения ред и да предизвиква извънреден смут“, подчерта Дончев.  

Той е категоричен: „Ако сведем политиката до представляване на интересите само на една група или подгрупа, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност под някаква форма да се изведе обществен интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация“.

 Протестиращите сестри са изпратили днес споразумение с исканията си. От правителството са категорични, че исканията им са политически. Дончев се обърна към политиците, които искат да овладеят държавата чрез този протест, казвайки че това е грях.

„На този етап не сме готови да подпишем такова споразумение, защото то би дестабилизирало по тежък начин от една страна здравната система, а от друга страна то води след себе си косвени последици и за образованието, и за сферата на социалната политика и социалните услуги“, заяви социалният министър Деница Сачева и подчерта, че исканията на сестрите са подмяна на модела на здравеопазване.

От правителството апелират да се търси решение чрез диалог.

„Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система особено в този труден момент“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети