Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Поставят още контейнери за текстилни отпадъци в София (СНИМКИ)

Общество

Поставят още контейнери за текстилни отпадъци в София (СНИМКИ)

За първи път през 2019 г. започнахме заедно с асоциацията за дрехи за повторна употреба да поставяме в града контейнери за изхвърляне на текстилни отпадъци. За радост гражданите на София проявяват голям интерес. Към този момент имаме 113 такива контейнери на различни места в столицата и са събрани 2,5 тона текстилни отпадъци, които след това отиват за повторна употреба или за рециклиране. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният градоначалник посочи, че контейнерите ще станат 143.

„Така че с тези контейнери продължаваме да разширяваме системата за разделно събиране на текстилни отпадъци“, каза Фандъкова.

„Много е важно, защото помните преди няколко години когато коментирахме източниците на замърсяване на въздуха, много често говорихме за това, че ако не се събират разделно тези текстилни отпадъци могат да попаднат в печките на недобросъвестни граждани и замърсяват изключително много въздуха. Да не говорим, че ние сме част от общата европейска политика за кръгова икономика и този начин на разделно събиране и впоследствие оползотворяване, е начинът, по който всички заедно да се грижим за природата“, допълни още тя.

Зам.-кметът по екология Десислава Билева коментира, че почти във всички 24 района има поставени контейнери, а в централна градска част те са малко повече.

Председателят на СОС Георги Георгиев посочи, че има онлайн карта, която е достъпна на сайта на Столична общината, така че може да видите всяка една локация и чрез сайта на общината да се ориентирате коя е най-близката до вас локация.

Столичният кмет изрази благодарността си на певицата Мария Илиева, защото тя се включи в кампанията и с нейна помощ могат да достигнат до много повече хора, за това да разберат ползите от разделно събиране на текстилни отпадъци.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати