Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Потвърдено: Откриха „Омикрон“ при двама румънци пътували в един самолет с българи от Южна Африка

Общество

Потвърдено: Откриха „Омикрон“ при двама румънци пътували в един самолет с българи от Южна Африка

Снимка:

В България засега няма доказан случай на новия вариант на коронавируса, това заяви по случая проф. Ива Христова от НЦЗПБ

Потвърди се пробите, че двама от пътувалите от Южна Африка румънци са заразени с щама „Омикрон“. Опасения за това имаше още в петък, за което предупредиха здравните власти.

48-годишната жена и 59-годишният мъж са в изолация в домовете си. Здравните власти в северната ни съседка подчертават, че те нямат симптоми.

Румънският премиер Николае Чука свика работна среща с министъра на здравеопазването, директорите на Департамента за извънредни ситуации и директора на Националния център за наблюдение и контрол на инфекциозните заболявания, след като бяха потвърдени първите случаи на варианта „Омикрон“ на коронавируса в Румъния. Министър-председателят  подчерта по-рано, че не трябва да бъде губено време и няма да бъдат пожалени усилия за предотвратяване на нежелано развитие на пандемичната обстановка в страната.

Заразените са част от пътниците, които пристигнаха със специалния полет от Южна Африка във вторник. В машината пътуваха и 10 български граждани, както и жители на други държави.

„В България засега няма доказан случай на новия вариант на коронавируса -  Омикрон.“ Това потвърди за БНР проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести по повод установената зараза при двама румънци, завърнали се от Южна Африка заедно с 10 български граждани.

По думите ѝ е дадена  инструкция на лабораториите да се изпращат за изследване съмнителните случаи:

„Омикрон в България няма доказан, въпреки че се търси интензивно. Имаме изпратени писма до лабораториите да изпращат за секвениране проби, които са съмнителни, но може да се появят такива суспектни проби. Както и проби от граничен контрол – хора, завърнали се от Африка. Всичкото това се секвенира единствено в НЦЗПБ, но всичко е Делта вариант към момента“, обясни проф. Христова.

Припомняме, че бързите антигенни тестове и на десетимата българи при пристигането им във вторник бяха отрицателни. Те влязоха в страната ни през граничния пункт „Дунав мост“ с микробус. Трима от тях са от Русе, а останалите - от София.

Тогава беше обявено, че всеки от тях ще бъде поставен за 10 дни под карантина.

„След като изтече този период, между десетия и дванадесетия ден те ще трябва да си направят и PCR-тест. Ако резултатът е отрицателен, ще бъдат освободени от карантината“, обясниха във вторник от Регионалната здравна инспекция в Русе.  


Топ новини

виж още

Актуална тема