Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Минута мълчание в памет на медиците, изгубили битката с ковид през годината (СНИМКИ)

Общество

Минута мълчание в памет на медиците, изгубили битката с ковид през годината (СНИМКИ)

У нас беше отбелязан Световният ден на здравето

„През последната година, за съжаление, загубихме над 120 медици в тази пандемия. Докато стояхме и отдавахме почит пред загиналите медицински чинове и нашите колеги се досетих, че 142 са медицинските чинове, които са загинали през годините, а сега само за една година загубихме 120 човека", посочи ген. Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА, при отбелязването на Световния ден на здравето – 7 април, по инициатива на Българския лекарски съюз/БЛС/. Тази празничния ден е посветен на героите в бяло.

В присъствието на здравния министър проф. Костадин Ангелов и заместник-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов медиците от ВМА отдадоха почит на колегите си, които самоотвержено се включиха на първа линия, но загубиха битката с коронавируса.

Началникът на ВМА отбеляза, че на фона на разтърсващите данни, лекари, сестри и санитари са показали какво значи да бъдеш на висотата и морала на професията.

„Те са героите на нашето време. Не се отказаха да се грижат за своите пациенти, пренебрегнаха всякакви опасности, пренебрегнаха своите семейства, само и само да бъдат полезни и да спасяват човешки животи, дори и с риска да загубят своя собствен живот. Поклон пред саможертвата на тези колеги и дълбок поклон пред хилядите наши колеги, които и в момента са на работното си място“, добави ген. Мутафчийски.

Заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов също поздрави колегите си по случай професионалния им празник.

„Всички видяхме колко важни са те особено ва настоящата ситуация, свързана с епидемията. За съжаление доста от тях загубиха битката, изпълнявали професионалния си дълг“, изтъкна медикът.

По думите му единственият вариант, в който може да се борим с коронавируса, е ваксината и нейното масово приложение.

Относно информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата, че има връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и образуването на тромбози, д-р Брънзалов заяви, че според него мотивите не са медицински.

„Като лекар мога да кажа, че на ваксината ѝ няма нищо, тя е много добра, много ефикасна, но явно се намесват други фактори, които ще попречат на по-гладкото протичане на ваксинационния процес в световен мащаб. Хората трябва да бъдат спокойни. Чакаме окончателното решение“, уточни д-р Брънзалов.

С минута мълчание, включени сирени и светлини на линейките в  болниците и спешните центрове в цялата страната днес почитат паметта на колегите си, загубили живота си в битката с ковид.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още