Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Председатели на СИК убеждават гражданите да гласуват на машина

Общество

Председатели на СИК убеждават гражданите да гласуват на машина

Председатели на СИК убеждават гражданите да гласуват на машина - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ-СДС подаде серия от жалби до Централната избирателна комисия, в които сигнализира за нередности в изборния процес.

Членове на Секционни избирателни комисии на територията на Столична община масово подканват избирателите още с влизането в секцията да преминат към гласуване с машина. Това е нарушение на ИК, тъй като в чл. 206, ал. 1 е посочено, че избирателят може по свой избор да гласуват с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

В жалбите са посочени и конкретни СИК- 44 СИК в 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“; 9 СИК в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“; 63 СИК в 97 СУ „Братя Миладинови“ и други.  

„Моля да бъде извършена незабавна проверка и да бъдат предприети необходимите действия за преустановяване на умишленото и непозволено насочване към машините“, се посочва в изпратените жалби.  

Сигнал за грубо нарушение подаде в РИК Хасково кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС в града.

Настоящият сигнал се касае за нарушение на изборния процес от председателя на СИК № 55, който убеждава  гласоподавателите да гласуват с машина с твърдението, че е по-бързо и по-лесно. Това е недопустима намеса на длъжностно лице член на СИК в процеса на гласуване.

„Моля, да предприемете съответните законосъобразни действия в рамките на вашите правомощия за преустановяване на порочните действия на председателя на СИК №55, които накърняват правата на избирателите.“, се казва в сигнала.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати