Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Продължава протестът на зърнопроизводителите

Общество

Продължава протестът на зърнопроизводителите

Продължава протестът на зърнопроизводителите - Tribune.bg
Снимка:

Продължава протестът на зърнопроизводителите, въпреки че те вчера се срещнаха с президента Румен Радев, съобщават организаторите.

Тежка техника вече блокира граничните пунктове с Румъния. Исканията на земеделците остават същите - да спре вносът на зърно, слънчоглед и царевица от Украйна.

На среща с министъра на земеделието им бе обещано, че България ще настоява за смяна на регламентите и налагане на такси за артикули от Украйна, както и за допълнителна финансова подкрепа от ЕК, тъй като щетите за производителите у нас са по-сериозни от очакваното.

На 7 април зърнопроизводителите ще протестират отново, този път в подкрепа на колегите си от Румъния, които са насрочили за тогава протестните си действия.

Междувременно и лозарите излизат на протест, за да защитят интересите на бранша си. Протестът им ще започне пред президентството, след което шествието на лозарите ще се насочи към Министерството на земеделието с настояване да се предвиди ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя.

Исканията на лозарите включват още изработването на обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане на всички сектори в земеделието. Според тях Лозарския регистър трябва да бъде актуализиран, дигитализиран и публичен, а мерките за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства трябва да бъдат работещи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети