Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Асен Балтов след трагичния случай във Враца: Трябва отид на всички Спешни звена

Общество

Проф. Асен Балтов след трагичния случай във Враца: Трябва отид на всички Спешни звена

Проф. Асен Балтов след трагичния случай във Враца: Трябва отид на всички Спешни звена - Tribune.bg
Снимка:

Бившият шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов смята, че трябва да се направи одит на всички Спешни звена в България и където се налага, да се преструктурират. Проф. Балтов коментира трагедията с жената, която почина пред регистратурата на Спешния център във Враца.

Той обясни как е в най-големият спешен център у нас – „Пирогов”.

„В „Пирогов” има изграден протокол, свързан със стандарта по спешна медицина. В него пише, че най-важно е да се извърши медицински триаж  или преразпределяне на пациентите. Първата зона е червена, там са много тежките случаи, където не се регистрират пациентите. В жълтата зона попадат хора, които може и да не са толкова спешни. Трета е зелената зона, където пациентите могат да стоят и чакат”, обясни проф. Балтов пред Нова телевизия.

За червена зона е била и жената, която почина във Враца. Жената на регистратурата обаче не е можела да прецени това. „Тя ще поеме целия удар. А това е задължение на хората, които работят в Спешната помощ. Не съм запознат с детайлите, но, за съжаление, в случая е имало май пациент в Спешното”, обясни проф. Балтов.   

„Трябва да се вземе под внимание, че медицината трябва да е първото и най-важното. Тоест да гледаме здравето на хората. А не как е ЕГН-то, има ли COVID. Това не е от значение, щом има такъв спешен порядък, трябва да се действа. Жената на регистратурата не е виновна, някой е направил така да изглежда това Спешно отделение. Там трябва да има медицински триаж, а не регистратура”, смята проф. Балтов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати