Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Балтов разкри: Стойчо Кацаров се опитва да заличи болничния лист, издаден му от „Пирогов“

Общество

Проф. Балтов разкри: Стойчо Кацаров се опитва да заличи болничния лист, издаден му от „Пирогов“

Снимка:

„Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров се опитва да заличи от регистрите листа за лечение, издаден му от спешната болница „Пирогов", съобщи пред Нова телевизия бившият директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

Самият Кацаров, който обвини Балтов, че извършвал фалшиви хоспитализации, твърди за този лист, че е с фалшифициран подпис, но не представи доказателства за твърдението си.

„Разбрах съвсем скоро, че е подал молба и иска да бъде заличен този болничен лист от досиетата и от НЗОК. Явно смята, че му се накърняват някакви права. Против съм това нещо да се случи." - посочи бившият шеф на „Пирогов", като отбеляза, че подобно заличаване може да направи само лекуващият го лекар и болницата, от която е издаден листът.

„Надявам се, че няма да го направят. Все пак тече и прокурорска проверка." - подчерта лекарят. По думите му Кацаров бил приет в „Пирогов" по пътека, която е обща за цироза и функционални нарушения на черния дроб.

„Със сигурност има лист, бил е в „Пирогов", прегледан е, направени са му изследвания, подписал си е листа. Твърденията му, че не е подписал листа, отпаднаха. Дали е лежал и дали е искал да лежи - не знам." - отбеляза проф. Балтов. Той добави, че ако Стойчо Кацаров, не е искал да лежи в болница, е трябвало да подпише отказа и да си плати изследванията. Хирургът подчерта още, че в  частна болница би трябвало да е един кешов пациент и всичко да си плати.  

По повод уволнението си проф. Балтов подчерта, че не е политически обвързан. „Но явно това, че участвах в двата Щаба се смята за политическо обвързване. Това явно е накарало министъра да реши, че един от хората, с които трябва да се разправи политически, съм аз. Същото се случи с проф. Кантарджиев, който беше пенсиониран. Към професор Ангелов атаките продължават досега. Удариха на камък с доц. Кунчев. С ген. Мутафчийски не могат да направят това, защото той не е подчинен на Министерството на здравеопазването, а на Министерството на отбраната. При мен явно имаха карт бланш да го направят", коментира Балтов.

Той се е запознал със Стойчо Кацаров, когато е работел във военната болница. Тогава майката на Кацаров е била със счупено рамо и той разчитал на Балтов да я оперира.

„След това не сме се виждали. Имали сме спорове през годините, когато станах и директор на болницата. Най-вече не бях съгласен с неговите защити към частните лечебни заведения. Не бях съгласен с тези реформи, които предлагаше и с защитата на частния сектор в здравеопазването спрямо държавните болници. Той защитаваше тезата, че всичко трябва да стане частно, всичко да стане платено. Това го каза и като беше министър - че едва ли не здравеопазването е стока и трябва да гледаме на него като на покупко-продажба", заяви проф. Балтов.

По думите му той не е имал възможност да отговори на доклада на НЗОК за тежки нарушения в „Пирогов".

„Основанието за уволнението ми беше тежки нарушения и системно неизпълнение на служебните задължения като директор. Това беше след проверка на НЗОК - за хоспитализация на хора, прекарали COVID. Бях уволнен, без да имам право да възразя на доклада. Министърът каза, че има безспорни факти и трябва да бъда уволнен", допълни проф. Балтов. 

Днес той не избягва да минава покрай болницата, дори си е поставил трета доза ваксина при колегите си. „Колегите ми предлагат вече да започна да работя на други места, но аз се въздържам засега, искам да видя как ще се развият събитията."  


Топ новини

виж още

Актуална тема