Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Гетов прогнозира изолация на България заради ниската ваксинация

Общество

Проф. Гетов прогнозира изолация на България заради ниската ваксинация

Снимка:

„Заради ескалацията на антиваксърските настроения и невярата в съвременната наука у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй като постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване“, заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Според него в рамките на кампанията за ваксиниране държавата не е стигнала до отделния човек, по-скоро са се говорили общи неща.

„Хората трябва да разберат, че ваксината на този етап е единственото нещо, което може да нормализира живота ни… Ние сме царе на конспиративните теории... Не трябва да има материални стимули за ваксиниране. Бизнесът, туризмът, индустрията трябва сами да поискат да имат ваксинирани хора при себе си, те трябва да поискат да имат безопасна среда за развитие“.

Порф. Гетов подчерта, че има разлика между трета и бустерна доза:

„Третата доза вече се препоръчва 28 дни след втората доза за групи хора с компрометирана имунна система – трансплантирани, хора на имуносупресивна терапия, хора, прекарали тежко заболяване, хора, за които има условия да се счита, че имунната им система не работи добре. Те трябва да се консултират с лекуващия лекар и съответно да си сложат трета доза от същата ваксина. Бустерната зона е за рисковите индивиди, които работят в среда с Covid болни, в социални домове, учители. Тази доза може да се сложи 6 месеца след втората“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема