Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Ива Христова: Предстои разрешаване на трета доза ваксина за хора с понижен имунитет

Общество

Проф. Ива Христова: Предстои разрешаване на трета доза ваксина за хора с понижен имунитет

Снимка:

Експертният съвет на Националния център по заразни и паразитни болести е препоръчал на здравното министерство да разреши поставянето на трета доза ваксина само за някои определени пациенти, уточни за БТВ директорът на центъра проф. Ива Христова.

Трета доза от ковид ваксините ще получат определена категория пациенти: хора, които не дават добър имунен отговор, хора с понижен имунитет, с онкологични заболявания, на определени терапии.

„Трябва да правим разлика между бустерна и трета доза ваксина. Бустерната доза се поставя 6 месеца след втората игла и тя може да се прилага и за по-широк кръг пациенти. Допълнителната доза е за онези пациенти, които не дават добър имунен отговор - хора с имунен дефицит, онкоболни, хора над 65 години“, посочи Христова. Тя предположи, че скоро ще навлезем в ново плато на заболеваемост, след като преди около 3 седмици е имало такова. После обаче нивата са тръгнали нагоре.

„Това че някак си свикнахме с коронавируса ще доведе до там, че тази зима ще има и други грипни вируса за разлика от миналата зима“, смята Христова.  


Топ новини

виж още

Актуална тема