Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Ива Христова: Преобладаващият вариант в България е Делта

Общество

Проф. Ива Христова: Преобладаващият вариант в България е Делта

Проф. Ива Христова: Преобладаващият вариант в България е Делта - Tribune.bg
Снимка:

„За момента в България не е засечен вариантът Ламбда. Той все пак още не е сред будещите безпокойство, но в бъдеще може да се окаже източник на заплаха“. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

,,Преобладаващият вариант е Делта, а Ламбда не е толкова инфекциозен. Дори да има единични случаи в различните страни, поради неговите особености трудно ще се наложи заради Делта варианта.Ваксините са добре реагиращи при Делта варианта, докато за Ламбда не разполагаме с достатъчно информация'', допълни проф. Христова.

По думите ѝ е факт, че сред имунизираните има и такива, които все пак се разболяват от коронавируса, но подчерта, че тези случаи са изключително малко.

„Това са много малко хора. Един на 3000 от ваксинираните се е разболял, но все пак ефективността на ваксините не е на 100%. Важното е, че те ще го прекарат много леко, а хоспитализациите са наистина редки“, уточни директорът на НЦЗПБ. 

Тя сподели още, че ще си постави и трета доза от ваксините, когато Европейската агенция по лекарствата я разреши и всичко мине по официалния ред.

,,Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален, зрял организъм със здрава имунна защита'', посочи проф. Христова.

Тя разясни, че засега вървим в подножието на върха, тъй като новите случаи се покачват малко по-бавно.

„Надявам се все пак да достигнем по-бързо този връх, за да почнем да слизаме и по-бързо от него“, каза тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати