Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: МЗ да обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите зелени сертификати

Общество

Проф. Кантарджиев: МЗ да обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите зелени сертификати

Снимка:

Министерството на здравеопазването/МЗ/ трябва да ни обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати на ваксинираните, коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Относно данните, че 14% ваксинирани са заразени с коронавируса, Кантарджиев настоя да се провери дали тези ваксинирани пациенти, които са попаднали в болница, имат наистина ваксина, като им се вземе веднага кръв.

„Досега това не е правено, въпреки че някои специалисти го предлагахме от доста време“, припомни проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че при ваксиниране 5 до 10% от хората не изграждат силен и адекватен имунен отговор, както и на 1000 ваксинирани е възможно 50-60 души да се разболеят, „но ще го прекарат по-леко“.

„Беше пропуснато времето за една правилно провеждана кампания за ваксинация в месеците, в които нямаше епидемично разпространение в страната и можеше да се направи безпрепятствено ваксинация. Това не беше направено, защото МЗ беше окуражавано - и политически, и медийно - за дейността, която извършва, сега виждаме плодовете от тази дейност“, изтъкна професорът. По думите му „Делта плюс“/ AY42/ не е нов щам, а е подвид на известния индийски вариант.

„Няма нищо страшно в него, нищо опасно, нищо по-различно в прекарването на заболяването. Нито е по-смъртоносен, нито е по-прилепчив“, увери проф. Кантарджиев. Той уточни, че „Делта плюс“ се разпространява с 10% по-бързо от варианта Делта.

„Този подвариант AY42 се покрива от сегашните ваксини и преболедувалите коронавируса имат защита срещу него“, подчерта проф. Кантарджиев.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема