Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: По-добре е тестовете на децата да се правят вкъщи

Общество

Проф. Кантарджиев: По-добре е тестовете на децата да се правят вкъщи

Снимка:

По-добре е ковид тестовете на децата да се правят вкъщи и родителите да подписват декларация за резултата, отколкото пробите да се взимат от училище, коментира пред БТВ консултантът на Столичната община по ваксинирането проф. Тодор Кантарджиев. Той показа как се правят щадящите тестове и поясни, че 30 минути преди да се вземе проба децата не трябва да са консумирали храни или напитки, за да се избегне грешен резултат.

„Тези тестове са с по-ниска чувствителност от PCR-а. Точността е около 90%. В цяла Европа родителите се справят с тези тестове“, увери проф. Кантарджиев и напомни, че при положителен тест резултатът трябва да се потвърди с PCR.

Според него връщането на учениците представлява риск за увеличаване на случаите. По думите му обаче спирането на малките ученици не е било необходимо, защото едва 4% от паралелките между 1 и 4 клас в столицата са били под карантина преди 3 седмици.

Проф. Кантарджиев прогнозира, че през следващите дни ще има голяма ковид смъртност заради високия брой на заболелите през изминалите седмици. Той подчерта, че в интензивните отделения на ВМА и МВР-болница има настанени над 100 пациенти в тежко състояние. В „Пирогов“ пък на интензивно лечение са около 50 души, а в другите големи столични болници – по около 30 пациенти.

„Трябва да се подготвим, че тази и следващата седмица ще има увеличение на смъртните случаи. Аз не съм привърженик на локдауна“, допълни консултантът на Столичната община по ваксинирането.

Относно случаите на заразяване на вече ваксинирани пациенти Кантарджиев коментира, че винаги има пробив по една ваксина. „Около 70 души от 1000 ваксинирани могат да се заразят и могат да са заразни няколко дни, но не 14, както е неваксинираният. Ще отделят и по-малко количество от вируса“, посочи Кантарджиев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема