Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН разпространи декларацията за съгласие за тестове на децата

Общество

МОН разпространи декларацията за съгласие за тестове на децата

Снимка:

 

Най-късно до 12 часа на 8 ноември т.г. родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19. Министерството на образованието и науката (МОН) подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите, съобщиха от МОН.

В документа се търси съгласието за изследване два пъти седмично, както и във всеки първи ден след отсъствие. Манипулацията ще се извършва в класната стая с неинвазивен бърз антигенен тест с проба от слюнка. Целта на изследванията е да се осигури възможно най-безопасна среда при възстановяване на присъственото обучение.  В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

 

МОНМОН

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище

Вече е изпратено и писмо от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков до началниците на Регионалните управления на образованието за организацията на дейностите по възстановяване на образователния процес за учениците от I до IV клас при заболеваемост  над 500 на 100 000 души, съобщават още от ведомството.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема