Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: Следващите две седмици ще са много тежки за българския народ

Общество

Проф. Кантарджиев: Следващите две седмици ще са много тежки за българския народ

Проф. Кантарджиев: Следващите две седмици ще са много тежки за българския народ - Tribune.bg
Снимка:

МЗ направи така, че да не се финансират болниците, които поемат удара на пациентите с Covid-19

„Епидемичното разпространение на пандемията в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година". Това заяви пред БНР проф.Тодор Кантарджиев - консултант на Столична община по ваксиниране. Той очерта тъжните рекорди:

„25 хиляди случая на заразени бяха регистрирани през пролетта на тази година и 23 хиляди случаи през есента на 2020 година. В момента на седмична база случаите са 27 хиляди. Второто плашещо нещо е голямата смъртност.  Аз предупреждавах за това още през септември тази година, че леталитетът ще е по-голям. През септември 2020 година са починали 200 души, сега през септември 2021 година са починали 2000 човека - 10 пъти повече.“, обясни той.

„Ако през октомври миналата година са починали 400, сега тези 400 души ги постигаме само за четири поредни дни.“, допълни проф.Кантарджиев.

Според епидемиологът тези данни не се коментират от служебното правителство и в частност от здравните власти.

„Но тези данни не се коментират от МЗ. А тези плашещи факти би трябва малко да притъпят бодряческия тон на Министерството на здравеопазването", посочи той.

По думите на проф. Кантарджиев  от седмици чрез МЗ се провежда една тенденция – „вместо да се убеждават хората, да се заблуждават.“

Аз всеки ден разговарям с хората, изнасям онлайн лекции за ваксините и с радост споделям, че след тези лекции процентът на желаещите се да се ваксинират расте – и в столицата, и в провинцията", допълни проф.Кантарджиев.

Като примери за това, че се вземат мерки, които са или закъснели или неясни, или неизпълними бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести посочи:

„Зелените сертификати - трябваше още през лятото да се каже на гражданите, че от от септември или октомврите ще влязат в сила и хората да преосмислят своето поведение.“, обясни той.

Според епидемиологът другата неизпълнима идея на здравното министерство е това личните лекари да изписват безплатните Covid рецепти.

„Трето нещо, че ще има безплатни антигенни тестове, осигурени от МЗ за болниците - но такива няма, мои колеги звънят и ме питат откъде ще ги получат, а аз не зная.“, допълни той.

Според проф. Кантарджиев сега заради забавените мерки и въвеждане на зелени сертификати, с наплива за антигенни тестове и ваксиниране, всъщност се увеличава и рискът от заразяването по време на тези процеси.

На въпрос необходим ли е сега НОЩ на страната ни, експертът заяви, че НОЩ, който беше създаден февруари 2020 година беше навременен и това, което направи да подготви болничната система, е безспорно.

„Имахме много големи проблеми и с големи усилия ги преодоляхме. Сега целенасочено и последователно всичко добро се разрушава. Свалям шапка на колегите си лекари, които работят в ужасни условия сега.  МЗ направи така, че да не се финансират болниците, които основно лекуват пациентите с Covid-19 и поемат най-тежкия удар от тази битка...", със съжалание заяви проф. Кантарджиев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети