Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кожухарова: Възможно е да има пълен локдаун, това е най-високата вълна

Общество

Проф. Кожухарова: Възможно е да има пълен локдаун, това е най-високата вълна

Снимка:

Възможно е да се стигне до тотален локдаун. Всичко спира, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 болнични легла заети за не интензивно болни е приемлив. Повече от тази граница вероятно нашата система не може да приеме, защото няма толкова персонал. Не става дума за легла, а за персонал. Това каза в епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

„Надявам се да не се случи пълен локдаун, защото тогава няма да има значение дали имаш или не зелен сертификат, и дали си, или не си, ваксиниран. С въвеждането на зеления сертификат се цели ограничаване на циркулацията на вируса към момента. Тази вълна сега е най-високата от всички наблюдавани в България. В същото време много малко хора са ваксинирани. Затова правим така, че контактите между тези хора, да са по-малко. Затова се правят и толкова антигенни тестове“,

По думите ѝ зеленият сертификат е въведен навреме.

Тя подчерта, че проблемът може да бъде разрешен единствено на база на ваксинация, защото това не е последната вълна.

„Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват. Въвеждането на сертификат за антитела означава да престанат да се тестват хората за вируса“, поясни проф. Мира Кожухарова.

Според нея това би бил грешен подход.

„През тази седмица, която започна, децата не трябва да се връщат на училище, но те не могат да стоят месеци наред вкъщи, защото резултатите от тази пандемия ще ги виждат хората след 15-20 години и те ще бъдат страшни“, каза още проф. Мира Кожухарова.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема