Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Начев отговори на МЗ: Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и искат да ги оперирам

Общество

Проф. Начев отговори на МЗ: Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и искат да ги оперирам

Проф. Начев отговори на МЗ: Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и искат да ги оперирам - Tribune.bg
Снимка:

Изпълнителният директор на столичната болница „Св. Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев изпрати изявление до медиите по повод изнесените на брифинга на Министерство на здравеопазването (МЗ) данни от одита на лечебното заведение, пише БТА.

По-рано днес началникът на кабинета на министъра на здравеопазването Васил Пандов, цитирайки данни от проверка, заяви, че над 85 на сто от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в болница „Света Екатерина“ са платени на директора. Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева, посочи Пандов. Тези възнаграждения са допълнително към сумите, които директорът получава месечно в размер на над 30 хил. лв., уточни началникът на кабинета на министъра на здравеопазването.

В отговора си проф. Начев посочва, че не става дума за обществени средства.

МЗ: Над 85% от възнагражденията по граждански договори в Света Екатерина са изплатени на директора ѝ

„Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват желание да ги оперирам. За тази дейност имам разрешение от министъра на здравеопазването, подписан договор с председателя на Съвета на директорите и всичко е съобразено с изискванията на наредбата за достъпа. Приемам за положителна оценка това, че останалите граждански договори са толкова нисък процент, защото за тяхното изплащане се използват пари на болницата от публично финансиране“, се посочва в съобщението на Начев.

Той припомня, че е поел ръководството на болницата през 2006 г. с 10 милиона лева просрочени задължения.

„В момента имаме 10 млн. лв. в депозитни сметки и нито стотинка просрочени задължения. През тези 16 години болницата е инвестирала 28 млн. лв. собствени средства за модерна апаратура и таблиране на иновативни технологии“, пише още проф. д-р Генчо Начев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати