Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ​Проф. Рачев: Очакват се 28 градуса през ноември - близо до рекорд

Общество

​Проф. Рачев: Очакват се 28 градуса през ноември - близо до рекорд

Снимка:

Типично ноемврийско време - в четвъртък, 4 ноември, максималната температура във Велико Търново беше 27,8 градуса. В четвъртък и петък - 4 и 5 ноември, очакваме абсолютни максимални температури за този сезон, близки до рекордите - почти 28 градуса. Всичко това се дължи на факта, че в района на Средиземноморието има циклон и от Африка се пренася мощен поток далече на север от топъл въздух. Затова са тези максимални температури. Това обяви климатологът проф. Георги Рачев пред БТВ.

„В Западна Европа е сравнително по-хладно, дори в района на Магреба има аномалия с температури от 8 градуса, докато при нас е плюс 12 градуса над нормата. Градусите са високи особено там, където районът е особено чувствително към фьона - в района на планините и Централна България. Валежите очаквахме да са повече, но прогнозите рязко намалиха количеството на дъжда, което ще имаме.“, допълни още той.

„Две седмици напред в България практически няма да има валежи - някъде може да превали по ветрените склонове на планините, но ще е малко като количество. В момента сме с 3-5-7 градуса над нормата и ще се задържи и през следващите дни. От вторник ще започне захлаждане - 14-15 градуса, но температурите ще останат по-високи за сезона. Средната ноемврийска температура за София е 5 градуса“, посочи климатологът и припомни, че на 4 - 6 ноември преди 33 г. - 1988 г., е имало 39 см сняг в София.  


Топ новини

виж още

Актуална тема