Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Витанов: 10 души заразяват 13, до две седмици ще гръмнем

Общество

Проф. Витанов: 10 души заразяват 13, до две седмици ще гръмнем

Проф. Витанов: 10 души заразяват 13, до две седмици ще гръмнем - Tribune.bg
Снимка:

„Последните данни не са изненадващи, докога ще има рекорди зависи от това, доколко мерките ще дадат ефект. През предишните 3 вълни до десетина след налагането им започваше спад на случаите, а сега това не се наблюдава“, коментира математикът проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че реалната бройка на новозаразените дневно е 9 000 души. По думите му близо 1/3 от случаите не се регистрират.

„В момента 10 души заразяват 13, две седмици така и здравната система гръмва. При 500 болни на 100 000 души и 9 хиляди пациенти в болница по Националния план трябва да се наложи национален локдаун. Сега 7 200 са пациентите в болници. Но аз не вярвам, че ще има локдаун преди изборите“, заяви математикът.

Според него с въвеждането на „зеления сертификат“ контактите между хора няма да се намалят, а това е начинът да се овладее пикът на четвъртата вълна, както и да се продължи ваксинацията.

„50% от хората са колебаещи дали да се ваксинират, 25% са твърдо решени, че няма да го направят. За да се бъдат убедени тези 1/4 от хората трябва твърда ръка“, убеден е математикът.

Според изчисленията му 2,7 млн. души (35%) имат някакви защитни сили срещу вируса. И е категоричен, че сме далеч от колективния имунитет, защото едва 35% от българите имат някакъв имунитет, който обаче не е вечен. Проф. Витанов очерта два варианта за развитие на пандемията у нас - песимистичен и оптимистичен.

„Имаме наложени мерки, но няма особен ефект от тях, единият вариант е да се задействат мерки, които ще бъдат ефективни. Така ще минем през пика и след 10-ина дни ще започнат да намаляват случаите бавно и ще си изкараме хубава Коледа. Песимистичният вариант е долината на плача - както във Великобритания - случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде доста натоварена и ще изгърми“, прогнозира проф. Николай Витанов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати