Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Професор по административно право: Покривът е обща част – не подлежи на делба

Общество

Професор по административно право: Покривът е обща част – не подлежи на делба

Професор по административно право: Покривът е обща част – не подлежи на делба - Tribune.bg
Снимка:

Не е вярно, че покривната тераса на блока e била записана в ипотеката на шефа на КПКОНПИ

Професорът по административно право Иван Тодоров e категоричен, че няма казус с имота на КПККОНПИ Пламен Георгиев. Законово той бил изряден и няма как да е собственик на покрива на блока в който живее.

„В този случай, специално за терасата, законът е разрешил много еднозначно въпроса. Чл. 38 от Закона за собствеността изрично казва, че покривът е обща част на сградата. Според закона, той не може да подлежи на делба. Има едно тълкувателно решение още от 1983г., което съвсем ясно казва, че общите части, включително покривът, не могат да бъдат обект на сделки, нито да се придобиват по давност”. Това заяви проф. Иван Тодоров пред Нова ТВ.

Той е категоричен, че единствената причина покрив да се намира в нотариален акт може да е, че е сложен там по грешка. Това не било правен проблем. Просто тази част от нотариалния акт е нищожна – без други последствия.

„Има желязна съдебна практика. Когато някой има достъп до покрива и само този апартамент има достъп, това не го прави собственик на този покрив. Съсобствениците от блока могат да взимат решения покривът да бъде променян, да бъдат сменяни изолации и хидроизолации. Законът е еднозначен“, обясни той.

Не е вярна и информацията, че покривната тераса е част от банковата ипотека.

„Не е необходимо КПКОНПИ да проверява Пламен Георгиев, има прокуратура за това. Той няма защо да проверява сам себе си и да влиза в конфликт на интереси. Има достатъчно контролни органи“, каза професорът по административно право.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още