Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Протест под надслов „Няма да търпим“ на БАЗ и СЗБ се провежда в Пловдив (ВИДЕО)

Общество

Протест под надслов „Няма да търпим“ на БАЗ и СЗБ се провежда в Пловдив (ВИДЕО)

Случката с „голите“ обиски в пловдивския клуб „Бушидо“ беше последната капка, която преля чашата на търпението ни. Такъв тормоз не се беше случвал в новата история на страната ни, заявиха от БАЗ и СЗБ

Протест под надслов „Няма да търпим“ на Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България се провежда в Пловдив.

Двете организации заявяват категоричното си несъгласие с отношението към бранша със заведения за хранене и питейни барове!

„Случката с „голите“ обиски в пловдивския клуб „Бушидо“ беше последната капка, която преля чашата на търпението ни. Такъв тормоз над клиенти, персонал и предприемачи не се беше случвал в новата история на страната ни. Нещо повече – никой не пое отговорност за случилото се, а органите на МВР дори се опитаха да ни убедят, че такова поведение е в реда на нещата. Недопустимо е! Няма да търпим!“, казват от БАЗ и СЗБ.

И допълват: „Ние сме подлагани на множество проверки от различни институции, по време на които са затваряни обектите ни и са тормозени клиентите ни години наред. Такова чудо обаче не бяхме виждали! Затова настояваме за оставките на министъра на МВР, главния секретар на МВР и директора на ОД МВР Пловдив.

Настояваме също за нормално отношение към бранша ни. Не ни е страх от проверки, но искаме те да се случват по нормален начин, съответстващ на статута ни на страна членка на Европейския съюз в 21 век.“

„Няма да търпим подобно отношение от полицията. Проверката е проверка. Ние винаги сме били за проверките. Това фиаско, което са спретнали МВР-Пловдив в дадената вечер няма как да остане безнаказано. И г-н Демерджиев, той е и адвокат и е наясно с нарушенията на законите в тази вечер. Така че, той трябваше много отдавна да вземе отношение и да има оставки в Пловдив. Ако не е способен да вземе отношение, тогава той да подаде оставка“. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Някой трябва да поеме отговорност за това нещо. Ние се притесняваме, че днес се е случило в едно заведение, утре ще се случи в друго и ще се разпространи из цялата страна. Ние в момента едвам удържаме хората да не излязат на протести в цялата страна. Това поведение, което е показано от МВР в Пловдив освен че е скандално, е и незаконно. Трябва да има оставки. Някой трябва да поеме отговорност, да излезе и да каже „сбърках“, трябва да се извини на клиентите, да се извини на персонала и най-вече на собствениците на заведението, чието име се уронва. Ние слушахме една пресконференция на МВР, в която същите тези хора си позволиха да кажат, че те знаят, че се разпространяват наркотици в дадените заведения. Това е една информация, която е абсолютно безпочвена от тяхна страна“, каза още Алибегов.

„Има достатъчно основания за искане на оставка. Това, което в момента прави МВР е бягане от отговорност и прехвърляне на топката към някой си, който бил участвал в действията и той бил взел това решение. Решения в МВР не се взимат по този начин. Всички го знаем това“, категоричен бе той.

На въпрос дали след Пловдив протестите ще продължат, Алибегов посочи:

„Ако няма нужния резултат, ще има протести във всеки град. Ако трябва ще правим и национален протест, но това отношение трябва да спре“.

Преди минути председателят на БАЗ поиска среща с шефа на МВР Пловдив. Допуснаха го до фоайето, обясниха му, че той бил зает и го върнаха обратно. Медиите не бяха пуснати вътре.

„Директорът на МВР- Пловдив имал неотложни ангажименти. Не можем да бъдем приети сега. Има си приемно време, в което трябва да се запишем. Въпреки неотложността на ситуацията, в която се намираме, отказаха среща с нас. Видяхте, вас медиите не ви допуснаха вътре. Така че, най-вероятно ще продължим с протестите и в други градове и ще искаме оставката на пловдивското ръководство на МВР. Ако това не се случи, май трябва да поискаме оставката и на министъра на вътрешните работи, очевидно за бездействието и за фиаското в Пловдив“, заяви Ричард Алибегов.

Националният Борд по Туризъм също излезе с позиция във връзка с бруталната „проверка“ на МВР в заведение в Пловдив. 

Ето какво гласи тя:

„Националният Борд по Туризъм подкрепя справедливия протест, организиран днес, 12.05.2023 г., от Българската Асоциация на Заведенията и Съюза на Заведенията в България, както и категоричната реакция на техните председатели г-н Ричард Алибегов и г-н Емил Коларов, във връзка с непремерените действия от страна на органите на МВР по отношение на клиентите на едно от популярните заведения в Пловдив преди няколко дни.

Сигурността и спокойствието са фундаментални предпоставки за работа в туристическия сектор, както и особено важни характеристики за репутацията ни като привлекателна туристическа дестинация. Подобни демонстративни действия от страна на МВР едва ли постигат целите на акцията, но със сигурност рушат дългогодишни усилия и инвестиции, които създават икономически приходи и работни места.

Националният Борд по Туризъм е конструктивен партньор на държавните и общински институции, но в същото време подчертаваме, че туристическият бизнес е сред най-строго проверяваните и в този смисъл колегите винаги имат готовност да съдействат на контролните органи, но това следва да се осъществява с необходимата мяра и с уважение към достойнството на всеки един клиент и турист.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати