Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Протестът на енергетиците и миньорите се радикализира. Предвиждат още блокади на ключови пътни артерии – (ОБОБЩЕНИЕ)

Общество

Протестът на енергетиците и миньорите се радикализира. Предвиждат още блокади на ключови пътни артерии – (ОБОБЩЕНИЕ)

Протестът на енергетиците и миньорите се радикализира. Предвиждат още блокади на ключови пътни артерии – (ОБОБЩЕНИЕ) - Tribune.bg
Снимка:

Енергетиците и миньорите обявиха, че протестите им са за запазване на българската енергетика и отхвърлиха внушенията на ротационния премиер Николай Денков, че блокадите се ползват за предизборни цели.

Енергетици и миньори искат оставки на властта.

„2038 година, до която ни обещават, че ще има българска енергетика, е измамна“, обявиха работниците в ТЕЦ-овете

Нови блокади на пътища в страната и искания за оставки издигнаха недоволните енергетици и миньори, които настояха кабинетът спешно да преосмисли решенията си за териториалните планове, в противен случай са “готови за по-мащабни протестни действия”. Магистрала “Тракия” до Стара Загора остава блокирана, като заедно с органите на реда е постигнато споразумение движението да бъде пропуснато днес от 06,00 до 10,00 часа, а миньорите поискаха оставки в правителството и отказаха да присъстват на среща с ротационния премиер Николай Денков, която беше обявена от кабинета за 16,00 часа в неделя.

Миньори и енергетици от Перник и Кюстендил също се събраха на мирен протест и обявиха, че са категорично против изпращането на териториалните планове в Брюксел без за се гарантира сигурност­та на българската енергетика и бъдещето на хилядите заети в сектора. За понеделник протестиращите решиха да се съберат на входа на ТЕЦ “Бобов дол” и се очаква ново затваряне на автомагистрала “Струма”. “2038 година, до която ни обещават, че ще има българска енергетика, е измамна. Видно от намеренията, след 2030 година ще останат минимални мощности за критично потребление. Дотогава 80% ще са в историята”, заявиха миньорите. И обявиха категорично: “Няма да се откажем, докато не се намери решение на проблема, който не е само наш, но и на целия български народ”.

В петък, когато започнаха миньорските блокади на пътищата, правителството обяви, че топлоелектрическите централи ще продължат да работят до 2038 година, няма да има дати за затваряне на конкретни въглищни централи, но някои от тях ще отпаднат от енергийната система, защото ще станат икономически неизгодни. От кабинета обещаха и по 140 000 - 150 000 лв. за работниците, които ще напуснат сектора.

Териториалните планове вече са в Брюксел, протестиращите заплашиха утре в 9  да предприемат още по-сериозни действия. Предвиждат и блокада на АМ „Струма“.

Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори. За това призовава ротационният премиер Николай Денков, който е разговарял на тази тема и с политически лидери, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. На този фон хилядите работници в сектора категорично се противопоставиха на внушението, че протестите им са предизборни.

Без значение, че териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил са изпратени на Европейската комисия в събота - в последния възможен срок, ротационният премиер обяви, че от правителството имат готовност да започнат обсъждането с протестиращите конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони. От Министерския съвет казват още, че финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните-членки на ЕС до края на годината.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати