Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

Политика

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор - Tribune.bg
Снимка:

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща цена на емисия, няма как този ток да бъде конкурентоспособен".

Това коментира пред БТВ министърът на финансите Асен Василев относно плановете за справедлив преход, срещу които енергетиците протестират, защото предвиждат затваряне на въглищните централи до 2038 г.

"Това, което казвам е, че тази професия, има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции и затова трябва да започнем плавен преход. Това казва и планът за справедлив преход - как да върви плавно този процес", обясни Василев.

"Започнал съм разговор с енергетиците още през 2013 г. Истината е, че навсякъде в Европа, откакто беше приет механизмът за плащане на въглеродни квоти, стана ясно, че всички мини са на доизживяване. Тази година токът, произведен от въглища, е наполовина от този, произведен миналата година. И това не е защото някой ги ограничава, а защото пазарът е различен", настоя министърът.

"Стара Загора не е район, където няма чуждестранни инвестиции или пътища. Той е регион, който се развива много добре, както и Пловдив. Видя се, че има и инвеститорски интерес за няколко милиарда именно в Стара Загора, подчерта Василев". Той напомни, че на американските централи им изтича договорът през 2024 г. и 2026 г.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати