Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проучване: 48% от българите предпочитат зимното часово време

Общество

Проучване: 48% от българите предпочитат зимното часово време

Проучване: 48% от българите предпочитат зимното часово време - Tribune.bg
Снимка:

20,4% от интервюираните нямат мнение по въпроса

48% от българите предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Това показват данни от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп” във връзка с предложението на ЕК от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години. 

От данните се вижда, че в обществените нагласи известен превес има позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни. Привържениците на тази позицията са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. 

В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани участници в проучването и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора.

“Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен“, обясняват от социологическата агенция.

Проучването е реализирано в периода 28 септември - 5 октомври сред 1000 пълнолетни българи в 92 населени места. 

Припомняме, че днес приключва националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време. То се провежда онлайн на сайта на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" към Министерския съвет.

 По текста работи: Андреа Драганова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати