Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Въпреки добрите резултати Василев уволни ръководството на БСТ

Общество

Въпреки добрите резултати Василев уволни ръководството на БСТ

Въпреки добрите резултати Василев уволни ръководството на БСТ - Tribune.bg
Снимка:

В условията на жестока пандемия БСТ отбеляза значителен прираст на печалбата си и ресурсите към спорта, културата и образованието, посочиха от ръководството днес

„Като цяло ние сме много млад екип. Събра ни г-н Петров. Всички идваме от частния бизнес, знаем как да работим, знаем какво искаме да постигнем. Той ни даде възможност да покажем какво можем и започнахме да постигаме стъпките, които сме си набелязали за цел. Той е един много млад, иновативен човек, с много силен бизнес нюх и мога да кажа, че управлява тотализатора, както се управлява частна компания, доколкото е възможно разбира се, след като сме държавно предприятие. Дава много сериозна свобода на действие на подчинените си служители, дава самостоятелност на взимане на решения. Наблегна много сериозно на обучението ни, както самият той каза днес. Всички сме преминали няколко обучения през миналата година – от най-високото до най-ниското ниво служители. Касиерките обучавахме на продажбени умения и обслужване на клиентите, като имаме ръст на постъпленията вследствие на тези обучения. Г-н Петров е изключително интелигентен човек, с много знания и бизнес насочено поведение. Смятаме, че той е човекът, който може да води Тотото напред, защото има визия минимум три години напред - какво трябва да се случи и ние вървим по тези стъпки“. Това заяви пред Tribune.bg Невяна Великова, директор на Дирекция „Приемателна мрежа“ към Българския спортен тотализатор веднага след извънредния брифинг днес на БСТ.

По-късно следобед министърът на младежта и спорта Радостин Василев проведе среща с ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ). След нейния край министър Василев обяви, че ще освободи от длъжност изпълнителния директор и членовете на Управителния съвет на дружеството. Той заяви, че ще се възползва от възможността, която му дава Законът за публичните предприятия за предсрочно прекратяване на мандата им.

„Те не пожелаха да се разделим по взаимно съгласие и това ще се случи с едностранен акт на министъра. Разговаряхме по всички възможни варианти за прекратяване и стигнахме до това решение“, каза Радостин Василев пред журналисти.

Той коментира и защо взима това решение. „Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководството. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество, както и във всички дружества, свързани с ММС“, заяви министърът на младежта и спорта. Радостин Василев беше категоричен, че очаква по-високи печалби от страна на БСТ, защото това дружество реализира държавната политика в хазарта. 

„Шансът за развитие на тотализатора е повишаване на неговата дейност и във връзка с организацията на лотарийните игри. Не знам защо някой е говорил за либерализация на пазара. Това са измислици и лъжи. Това дава шанс на дружеството да има силата да може да изкарва повече средства. Всяко друго решение би го обезкървило, както беше дълги години преди това“, каза Василев.

Той обяви още, че ще назначи независим одит на БСТ.

„Аз скоро ще стана на 62 години, от октомври 2010 година съм част от Българския спортен тотализатор. Работил съм с трима изпълнителни директори. Както се казва, мога да направя едно сравнение – какво се е случило през мандатите на тези трима изпълнителни директори. Първото, което ги отличава е, че всеки един от тях се е стремил в рамките на времето, през което е бил в БСТ, да развива в положителна посока дружеството. Последните две години са бих казал много преломни години в развитието на Тотото. Предишните до 2019, включително началото на 2020 година, БСТ беше в условията на жестока конкуренция с други, толерирани бих казал от държавата хазартни оператори. Защото Тотото е държавно предприятие, но за съжаление държавата чрез законови и други подзаконови мерки, и не само, е малко мащеха за Спортния тотализатор“. Това заяви Милчо Димитров, който вече над десет години е служител на Българския спортен тотализатор. Към момента той отговаря за стратегическото планиране и прогнозиране, преди това е бил директор на Дирекция „Приемателна мрежа и човешки ресурси“.

„Какво се случи през последните две години. За първи път се виждат наистина едни сериозни цифри като печалба, които първо влязоха в спортния тотализатор, второ – отидоха към Министерството на младежта и спорта, трето отидоха към държавната хазна, косвено след това отново се връщат в спорта. Видяха се пари в сметките на спортния тотализатор, което е изключително важно и Спорт тото вече доби самочувствие“, подчерта Милчо Димитров.

„Какво е отличителното? В условията на една жестока пандемия, в която никой нямаше опит как да предпази служителите си, как да предпази участниците, да не забравяме, че става дума за 1100 служители, въпреки това, Българският спортен тотализатор отбеляза значителен прираст на постъпленията от една страна, от друга страна увеличи ресурсите към спорта, културата и образованието. Какво бих отличил от мандата на г-н Петров – като млад човек той стартира един много сериозен процес за модернизация на Спортния тотализатор. Виждате, по страната има пунктове, които са от създаването на БСТ, от 1957 година“, посочи той.

По думите му първият и най-важен процес е била дигитализацията на управлението.

„Бих казал, че по отношение на вътрешния документооборот, няма вече документи на хартия, всичко е по електронен път. Всички касиерки имат имейли и са обучени как да боравят с тях. Изобщо дигитализацията с големи крачки навлезе през тези две години“, каза още Милчо Димитров.

Той отбеляза, че наред с обученията на касиерките, които дълги години са били пренебрегвани поради липсата на финансови средства, е стартирал масов процес на обучение и на всички останали служители като един важен инструмент за подобряване на качествата на всеки един от служителите, така че да може по-адекватно да предоставя услугите, за които отговаря.

„Следващото много важно нещо е значителната подготовка, която се извърши за модернизирането на централната компютърна система. Знаете, че в областта на високите технологии, процесите се развиват със светкавични темпове. Тази система все пак е от 2013 година и спешно се нуждае от обновяване“, посочи Димитров.

Той похвали и създаването на нови хазартни игри, най-вече онлайн, с цел привличането на млади участници и интеграцията на Спорт тото с европейски игри.

„Това са все едни изключително важни стъпки в посока на модернизиране на БСТ. Като погледнем и към приемателната мрежа, все повече пунктовете ще стават приветливи и привлекателни за участниците, ще бъдат едно място, на което хората от една страна ще подпомогнат българския спорт, а от друга страна и те самите ще изпитат удоволствие за това, че са влезли в нашите пунктове“, категоричен бе Милчо Димитров.

„В една сложна ситуация Спортният тотализатор направи огромна крачка напред и лично за себе си мога да споделя, че изпитвам удовлетворение, че работя в това предприятие, имайки предвид изключителните трудности и безкрайни работни часове, когато буквално трябваше да спасяваме тотализатора в условията на жестоката конкуренция“, каза още той.

С цел модернизация на Българския спортен тотализатор настоящото ръководство е планирало в рамките на 3-5 години да бъдат подменени всички павилиони в страната с нови, които да бъдат със съвременно обзавеждане и реклама.

„По този начин участниците ще се чувстват по-комфортно, като европейци, знаете имаме по-стари обекти. Също така искаме да реновираме и пунктувете, които са в сгради. Това е една от нашите по-амбициозни цели. Смятаме, че ще я реализираме, ако сме все още тук“, отбеляза Невяна Великова.

Подобренията ще бъдат в две посоки.

„За нас е важно нашите служители да работят в една съвременна среда, но и клиентите да се чувстват така. Дори шеговито си казваме „50 години нищо не се промени, а ние искаме в кратки срокове да се случи“. Смятам, че за краткия период успяхме да върнем доверието на служителите, а и на клиентите към нас. Те видяха, че сме ликвидни и са спокойни, че ще си вземат печалбите. Затова имаме и толкова много милионери. Добрата екипна работа е в основата. Това са плодовете на нашия труд и посоката на нашето развитие“, обясни от своя страна Орхан Уланов - Директор на Софийски регионален офис на ДП БСТ.  


Топ новини

виж още