Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Решено: Без лимити на обезщетенията за смърт за близки роднини

Общество

Решено: Без лимити на обезщетенията за смърт за близки роднини

Решено: Без лимити на обезщетенията за смърт за близки роднини - Tribune.bg
Снимка:

С промените се гарантира, че 3 млн. души няма да плащат по-скъпа „Гражданска отговорност“

Комисията по бюджет и финанси на парламента прие на второ четене промени в Кодекса за застраховането /КЗ/, с които се въвеждат лимити от 5 хил. лв. за обезщетение за неимуществени вреди при смърт на близък при катастрофа. Промените, които ще бъдат гласувани в НС в четвъртък, определят братя, сестри, чичовци, лели и др. по-далечни роднини като лица от „широкия кръг“, които няма да могат да претендират пред съда за друго по-високо обезщетение от застрахователните компании, ако техният роднина е загинал при пътно-транспортно произшествие. Без лимит остават обезщетенията за роднините – майка, баща, деца и съпрузи.

Промените, внесени от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са резултат от решението на Върховния касационен съд от 21 юни тази година, който даде възможност по смъртни случаи по-далечните роднини на загиналите също да претендират за неимуществени вреди от застрахователите. Така от бранша предупредиха, че застраховката „Гражданска отговорност“ от 2019 г. ще се повиши драстично, а много компании на пазара ще фалират.

И днес на дискусиите в парламента председателката на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова припомни, че приходите от застраховката „Гражданска отговорност“ през 2017 г. са 650 млн. лв., от които 400 млн. лв. вече са отишли за обезщетения. Отделно от застрахователните компании се поддържат резерви за 1.2 млрд. лв. Към този момент са заведени 318 нови иска за неимуществени щети от роднини на починали в ПТП, като 145 от тях – по съдебен ред, а 173 - пред застрахователните компании по доброволен ред.

„За последните две седмици проведохме разговори с Висшия адвокатски съвет, Върховния касационен съд /ВКС/, с кого ли не. Работата с цифрите е покъртителна. Нещата са по-мрачни“, предупреди Несторова. Думите й се потвърдиха от иначе „консервативните изчисления“ и на Комисията за финансов надзор. Според тях общо 380 млн. лв. допълнителни резерви трябва да начислят застрахователите в застраховките, които тепърва ще продават, което ще оскъпи със 124 лв. всяка застраховка „Гражданска отговорност“ и размерът й ще достигне 400лв.

Данните стреснаха депутатите от БСП. Проф. Румен Гечев поиска официално писмо от КФН с посочените данни, подписано от председателката на надзорния орган.

Менда Стоянова изрази задоволство от гласуваните текстове. „Обезщетенията на родители, деца, съпрузи остават по досегашния ред. Спряхме натоварването на застраховката, когато сестри, братя, братовчеди и други „нероднини“ претендират обезщетения от по 100 000 лв., а налице са 3500 смъртни случая, чиито давностен срок не е изтекъл. Това ще доведе до фалити на застрахователи. Овладяхме поскъпване, което засяга над 3 млн. души, които по закон сключват тази застраховка“, посочи Стоянова.

От АБЗ приеха промените с очакване решението на бюджетната комисия на парламента днес да бъде потвърдено при гласуването на промените в КЗ в зала.

„ВКС разпореди норма, която касае голям период назад. 698 загинали на година на страницата на КАТ. Заявените претенции вече са проблем за нас“, обобщи ситуацията в застрахователния бранш председателката на АБЗ Светла Несторова. Тя не се ангажира с прогноза какво ще е повишението на застраховката от 2019 г.
Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати