Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ресторантьори готви за протести, ако бъдат въведени предложените от доц.Кунчев мерки

Общество

Ресторантьори готви за протести, ако бъдат въведени предложените от доц.Кунчев мерки

Снимка:

От ресторантьорския бранш заплашиха с нови протести, ако бъдат въведени предлаганите от главния здравен инспектор Ангел Кунчев ограничителни мерки.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че стотици хиляди заети в тази сфера ще останат без работа, ако ограниченията бъдат задействани със заповед на здравния министър. Той опреди мерките като „частичен локдаун“.

„Ограничаване на 50 процента само за ваксинирани си е чисто затваряне с други думи. Без приет бюджет, без мерки социално-икономически за работещите в тези сектори, ако това се изпълни, което е написал доц. Кунчев, около 700-800 хиляди от утре или не знам от кога е идеята да влезе това в сила, остават без работа“, това коментира за БНР Алибегов.

Председателят на Българската асоциация на заведенията отбеляза, че нямат право да проверяват лични данни на хората. "Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим вашия сертификат, нямаме право да го искаме, дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани или не", посочи Алибегов.

„По думите му самият доц. Кунчев се е съгласил на среща с бизнеса и Министерството на здравеопазването, че мярката да се работи само с ваксинирани в заведенията на закрито е неприложима в България в момента при 18 процента ваксинация, от която повече от 50 процента на 70+ години. В момента сме единствената страна в Европа, която не подпомага на бизнеса с нищо“, коментира още той.

„Ще протестираме, ако се наложи“, заяви още веднъж Алибегов. По думите му този път целият туризъм е обединен, и хотелиери, и ресторантьори. И отново потвърди, че са в стачна готовност.

Според доклада на главния държавен здравен инспектор заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят само, ако са ваксинирани 100 процента от персонала и поне 50 процента от клиентите.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още