Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ресторантьорите искат публичен дебат с министъра на здравеопазването

Общество

Ресторантьорите искат публичен дебат с министъра на здравеопазването

Ресторантьорите искат публичен дебат с министъра на здравеопазването - Tribune.bg
Снимка:

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпратиха покана до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за публичен дебат помежду им. Целта – да се изяснят събралите се безброй въпроси защо продължават да бъдат затворени необосновано – според тяхната оценка.

Ето какво пишат ресторантьорите в поканата си.

„В последните месеци станахме свидетели на умишлено и целенасочено внушаване на мнение сред обществото, че заведенията са най-опасни за разпространението на Covid-19 и всичките му мутации. 

Капакът на тенджерата (ще ни извините, но все пак сме представители на ресторантьорския и развлекателния бранш) дойде, когато от НОЩ заявиха, че се ръководят по специална тексаска скала, според която посещението на ресторант е с най-висок риск от заразяване с вируса. Това не е истина и Вие го знаете, въпреки че го изрекохте в национален ефир! И ако си позволявате да подвеждате обществото за толкова леснопроверими неща, то тогава как да Ви вярваме за всичко останало?! Защото според въпросната тексаска скала, ресторантите са на 7-ма, ПОДЧЕРТАВАМЕ - 7-ма позиция по деветобалната система!

С цялото си уважение към колегите, принудени сме да изредим част от най-опасните активности. С най-висока СТЕПЕН НА РИСК 9: посещение на концерт или спортен стадион. СТЕПЕН НА РИСК 8: посещение на кино/театър, посещение на увеселителни паркове, посещение на фитнеси. СТЕПЕН НА РИСК 7: игра на футбол, баскетбол, пътуване със самолет. Тук в негативната класация най-накрая идва и посещението на ресторант, а непосредствено след него са упоменати фризьорските салони. С две степени на риск по-малко и оценка 5 е посочено пазаруването в МОЛ. 

Водени от горното, стигаме до заключението че, ако сте се ръководили по тази графика, то излиза - първо, че ни лъжете и, второ, че обслужвате скрити, лични или на трети лица интереси! Защото не виждаме логика да отваряте сектори, които са с два пункта по-рискови от нашия, а бяхме затворени едновременно. Защото не виждаме логика един сектор да работи, а друг - не, при положение че са с еднаква степен на риск. 

С оглед на гореизложеното, искаме да Ви поканим да публичен разговор, в който да ни отговорите на събралите се безброй въпроси, относно това, защо ние сме браншът, затворен най-дълго без ясни правила и, според нас, абсолютно необосновано. Ще се радваме да получим Вашите отговори на живо, за да не остават никакви съмнения в тези близо 450 000 български граждани, които са без работа, свързани пряко и косвено със затворените заведения. За тях е важно да разберат защо се налага да търпят дискриминацията, както и докога е необходимо това.

Вярваме, че към подобна наша публична среща ще има сериозен обществен интерес.

Очакваме Вашия отговор!“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Мръсни претоплячи на манджи заради тях и идиотите, които не могат да живеят, без да седнат в някое заведение, ние трябва да умираме. Могат спокойно да си трансформират бизнеса и да приготвят храна за вкъщи
03.02.2021 12:27 / Отговор
Много лошо ако цялата ни икономика се крепи на ресторантьорския бизнес. Това не е отрасъл, без който хората да не могат да оцелеят и да е критичен за функционирането на държавата, каквито са производствата на храни, основни стоки, здравеопазване, енергетика.. Защо не ходят да работят временно в други сектори, където не достигат хора? Трябва да оставят министъра на здравеопазването да се занимава със здравеопазване. Обществото трябва да заяви, че подкрепя категорично мерките или да пълни болниците и да увеличава работата на траурните агенции. И без това ако ги пуснат и тях няма да остане нищо затворено.
03.02.2021 13:38 / Отговор
Дундьо Какво ще дебатират? Условията на извънредните мерки? Защо не се консултират с техни колеги в Гърция, Испания, Италия? Защо протестират, че компенсациите са им малки? Какъвто оборот, респ. печалба, са декларирали и каквито осигуровки са плащали - такива компенсации получат. Мнозина не били подали документи, защо? Защото не могат да докажат разлика в оборотите си преди и след пандемията. Пък, като отворите заведенията си ще "цъфнете" ли??? Няма да стъпя в ресторант поне до приключване на пандемията, а в ресторанта на албигеровци и & никога.
03.02.2021 13:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати