Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Родители в писмо до Радев, Кацаров и Денков: Тестовете на децата да се правят вкъщи

Общество

Родители в писмо до Радев, Кацаров и Денков: Тестовете на децата да се правят вкъщи

Снимка:

Те смятат, че не трябва да се вменяват на учителите и функции на медицински персонал

Родители на ученици от столичното 105 СУ „Атанас Далчев“ изпратиха протестно писмо до президента Румен Радев, министъра на образованието Николай Денков и здравния министър Стойчо Кацаров. Те настояват тестването на децата им да се извършва в домашни условия, за да се избегнат психически травми.

„Наличието на положителен тест ще доведе до паника сред децата. Учебният процес ще бъде нарушен, а как ще се справи със стреса онова дете с положителен тест, което ще чака родителите си. Ще има ли осигурен психолог или лекар.“, казва се в позицията на родителите.

Родителите се съмняват и в организацията, която ще бъде създадена. Притесняват се, че учителите няма да се справят с извънредната обстановка, като дори обявиха, че мерките противоречат на законите в държавата.

„Нека не вменяваме на нашите учители и функции на медицински или обслужващ персонал. Къде остава тяхното право на собствено мнение? Те имат ли възможност да откажат извършване на тест или се предполага, че под натиска на правителството и министрите, директорите ще трябва да убедят учителите и да им вменят тези задължения“, споделят родителите.

Те не вярват, че децата им ще бъдат в безопасност от заразяване, докато чакат за тест.

„Влизайки в училище, децата вече са влезнали в контакт едно с друго. Нелогично е децата да се съберат в общо помещение, за да се установи, че някое от тях е дало положителен резултат. Това ще доведе до карантиниране на цялата паралелка“, казват родителите.

Според тях тестването на учениците поставя под съмнения достоверността на резултатите, защото резултатите се отчитат до 15 минути, а ако не се разчете до 20-та минута, тестът става невалиден, като те се съмняват, че отговорните лица ще могат бързо да извадят резултати.

„Тестването ще отнеме 1-3 минути на дете, но практически за 27 деца ще са нужни почти 60 минути. Това време за сметка на учебния материал ли ще бъде? Нямаме ясен отговор“, пише още в писмото им.  


Топ новини

виж още

Актуална тема