Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Росен Желязков за пакет „Мобилност“: Несигурна ситуация без прецедент!

Общество

Росен Желязков за пакет „Мобилност“: Несигурна ситуация без прецедент!

Росен Желязков за пакет Мобилност: Несигурна ситуация без прецедент! - Tribune.bg
Снимка:

До седмица става ясно влиза ли в пленарна зала на ЕП

Българският министър на транспорта Росен Желязков определи последното развитие около пакета „Мобилност“ като несигурна ситуация без прецедент и като „по-добра за нашата страна от тази, която можеше да бъде“. След заседанието на транспортната комисия към Европейския парламент /ЕП/ министър Росен Желязков обясни на специален брифинг, че няма друг случай в ЕП при гласуване на системни решения, когато са в пакет, една част в този пакет да не събере подкрепа, а цялото досие да бъде гласувано в зала.

Координаторите и ръководителите по политически принцип на Европейската комисия/ЕК/ са провели заседание, за да се реши дали да се продължи под една или друга форма процедурата, свързана с пакета, към пленарна зала.

„Има две тенденции – едната на алианса, който иска да бъде приет пакета на всяка цена с всичките рестриктивни за нас условия. А другата, която е коректна, която България отстоява, е или докладчиците да се оттеглят, или да не се придвижи цялото досие до пленарна зала, защото няма как да бъде гласувано в пленарна зала нещо, което не е прието в комисия“, коментира министърът на транспорта.

Министърът на транспорта обяви, че следващата седмица координаторите по пакет „Мобилност“ ще се съберат, за да се вземе решение дали продължава към пленарна зала. Той увери, че ако до края на месеца под каквато и форма този документ не бъде внесен в пленарна зала, тогава в рамките на този ЕП по процедура няма как да бъде разглеждан. Ако, обаче, под една или друга форма влезе в пленарна зала, България продължава своята съпротива.

„Тогава в рамките на „триалога“ ние продължаваме, а убедени сме, че и ЕК ще ни подкрепи за това, че мярката за връщането на превозното средство е непропорционална и като такава не е фигурирала в първоначалното предложение на ЕК през 2017г. Така че по-скоро това е положителен резултат“, подчерта Желязков.

Според него всички представители на нашата страна си дават сметка, че България е в малцинство, но с общи усилия ще се настоява да се подобрят текстовете по отделните политики, или този пакет да не получи реализация.

„Тези предложения разделят Европа, на централни и периферни държави, нарушават се принципите за функциониране на ЕС, такива, каквито са заложени в договора за функциониране на Съюза. Това са принципите за единния пазар, за свободно движение на хора, принципите, които защитават конкуренцията. Всичко това, с тези предложения, е нарушено по един протекционистичен начин, което пък би дало основания, както сме казвали, да бъдат оспорени пред съда“, предупреди българският министър.

Той посочи, че премиерът Бойко Борисов вече е заявил много ясно какви действия ще бъдат предприети, а България разчита на политическите семейства в ЕП да бъдат активни по отношение на тази процедура. Росен Желязков коментира още, че ни предстоят тежки преговори и сериозни усилия да получим необходимата подкрепа и за следващите си действия в ЕП, защото „докладчиците по делото за пакет „Мобилност“ са бесни от този резултат“ и настояват, че „трябва да си охладят малко главите“. Министърът очаква българската позиция да се изправи пред още административни хватки и бюрократични пречки, на което нашите представители в ЕП се очаква да отговорят със сериозната логистика и неуморна работа.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети