Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Руското посолство готви изложба за 9 септември: „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“

Общество

Руското посолство готви изложба за 9 септември: „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“

Руското посолство готви изложба за 9 септември: 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма - Tribune.bg
Снимка:

Външно министерство посъветваха Москва не се меси във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

Скандална изложба за 9 септември, организирана от Руското посолство, предизвика реакцията на Министерството на външните работи. Събитието по случай спорната дата е озаглавено „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

МВнР заявява следното:

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите , че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема