Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. С теб сме Андреа и се гордеем!

Общество

С теб сме Андреа и се гордеем!

С теб сме Андреа и се гордеем! - Tribune.bg

Скъпи колеги, читатели и приятели, нашата любима колежка Андреа Драганова се оказа в окото на бурята в последните два дни покрай поредния зов за внимание на нейния отмъстителен бивш съпруг. Всъщност не са няколко дни, а години, но вие не знаехте за това. Всичко, през което мина това деликатно и добронамерено създание, вие няма да научите и не е нужно, но ние в редакцията живяхме с болката ѝ през цялото време.

Най-много тежеше неспособността да ѝ помогнем – не защото нямахме идеи как или ни липсваше желание и мотивация. Не! Но тя пазеше този човек с всички сили – от медиите, от слуховете, от властите, от адвоката си, от родителите си, от нас включително.

Когато Андреа дойде при нас преди 5 години, тя беше един от най-влюбените и отдадени хора, които съм срещала. Говореше за Васил със замечтана усмивка и обожание в очите – сякаш се е влюбила вчера, а не е с този човек толкова много години. След време, когато я опознахме, видяхме тъга зад усмивката. Започнахме да виждаме, че десетките обаждания от него всеки ден не са само обич, но и брутална ревност.

Тя започна да пуска камерата, да показва къде е и с кого е – за да докаже, че е в редакцията. После започна да плаче – все по-често и по-често. Един ден телефоните ѝ изчезнаха – и личният, и служебният. Страшно засрамена ми се обади от телефона на детето, че мъжът ѝ ги взел и отишъл да играе представление в провинцията. Усещах колко е унизена да ми признае, но той я беше оставил без опции да комуникира и работи.

Една сутрин се събудихме и осъзнахме, че „Андреа“ е писала неграмотни цинизми под публикации на политици в социалните мрежи. Разбира се, нямаше как да е Андреа – тя няма подобни думи в своя речник. Въпреки това започна да трие, да се самоунижава и да се извинява, само и само да не признае това, което всички разбрахме – че друг човек беше взел за пореден път телефона ѝ с цел да я злепостави и изложи.

Не мога да преброя случаите, в които сме се молили на Андреа да излезе и да говори. Но тя винаги ни успокояваше, че могат да се разберат. Пуснала е една жалба, никой не трябва да знае. Сега адвокатите ще напишат споразумение. Той е осъзнал, че децата имат нужда от нея, ще позволи да ги види. Не, излъгал я е и този път, но нищо! Ще ги види утре, поне за малко, отдалеч. Полицията не може да помогне да влезе в апартамента, но те децата не са и там. Въртяла се покрай дома на свекървата, но тя викнала полиция и щяла да пуска жалба срещу Андреа. Не, Давид и днес не е бил на училище, поне да го зърне. Нищо, ще попита класната, ще попита директорката. Те скочили срещу нея, защото ги издава, че крият липсващо дете и не пишат отсъствия. Нищо, няма значение, нея да я изядат. Важното е, че Васил е обещал – щом се разберат, Давид ще се върне в клас и тя ще вижда децата. Даже може някой ден татко им да позволи да се видят насаме…

Но не е виновна Андреа, че е с нежно сърце, което обича и прощава, дори когато не трябва.

Къде уважаеми българи, бяха институциите? Ако бяха на местата си, нищо от това нямаше да се случи. Нямаше никой да посмее така да смачка тази чудесна жена с клевети – пред приятели, близки, дори пред съда.

Къде колеги журналисти, е етиката? Питам всички вас, които отразихте неговата гледна точка. Потърсихте ли Андреа? Ало, БНТ, имате ѝ телефона! Преди години беше ваш служител. Звъннахте ли ѝ за позиция, или я оставихте да се унижава с молби за право на отговор? Не ми отговаряйте, знам че не го направихте. Изчакахте я да се моли, за да можете високомерно да ѝ отговорите, че по закон има право на една минутка – той толкова говорил, нищо че за тази минута я разстреля пред обществото! А и да си решат личните проблеми помежду си. Иначе, хайде от вас да мине – може и две минути. Пък можело и евентуално, може би, някой ден, ако успеете да съдействате, в някое друго предаване.

Защо пиша всичко това? Защото знам, че Андреа през цялото време беше права – да открехне тази врата, за нея не е край и свобода, а началото на най-тежкото. Публичността, вниманието, вярващите срещу невярващите, ситуациите дума срещу дума.

Пиша това, защото искам да знаете, че ние, нейните колеги от Tribune.bg се кълнем във всяко нейно твърдение и стоим зад нея безрезервно, не на 100, а на 1000%, без колебание. Гордеем се с нея за смелостта да излезе и да говори за насилието във всичките му форми и любовта, от която боли.

Андреа, дръж се, ще останеш изненадана колко хора стоят зад теб! Колко жертви сте делили един и същи ад без да се виждате. Колко родители са се промъквали, за да видят за момент децата си от разстояние. Не се поддавай на изнудване, не се пречупвай пред заплахи, не се страхувай от натиска му – той няма вече с какво да те уязви!

Ако упорства и продължава да трови живота ти, пускай съобщенията, които ти пише Васил, покажи заканите, клетвите срещу неродения живот в утробата ти, покажи снимките на деформирани бебета, с които те залива… И да се приключва!

С уважение и цялата ни обич

Наталия Габарева и целия екип на Tribune.bg


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети