Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Съмнения за „Омикрон“ в България, резултатите стават ясни в петък

Общество

Съмнения за „Омикрон“ в България, резултатите стават ясни в петък

Снимка:

Към момента не сме сигурни дали вече „Омикрон“ не е навлязъл в страната. Имаме някои съмнения, които се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест. Това заяви пред bTV доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му съмнителните проби са заредени в специалния секвенатор, който се използва за подобни изследвания късно снощи, така че най-рано в петък ще стане ясно дали „Омикрон“ присъства сред тях.

Тестовете са на хора от различни части от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

„Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо се удвоява броят на хората, които са инфектирани, в сравнение с предишния „Делта“ вариант“, обясни доц. Алексиев.

Той каза още, че все още не е сигурно дали заболяването ще протича по-тежко при хората, заразени с „Омикрон“, както и дали той ще може да избягва имунитета от ваксини или преболедуване.

Очаква се, че новият вариант ще навлезе успоредно с циркулиращия в момента у нас „Делта“ и впоследствие ще се разбере кой от тях ще стане доминиращ, но това най-вероятно ще отнеме месеци.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема