Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Само за 3 дни: Датчани извадиха заседнал кораб с азотна тор, у нас „Вера Су“ продължава да трови водата

Общество

Само за 3 дни: Датчани извадиха заседнал кораб с азотна тор, у нас „Вера Су“ продължава да трови водата

Само за 3 дни: Датчани извадиха заседнал кораб с азотна тор, у нас Вера Су продължава да трови водата - Tribune.bg
Снимка:

Само единадесет часа продължи операцията за изтегляне на заседналия на 300 метра от брега на датския остров Борнхолм. Съдът заседна в ранните часове на 18-и октомври. „Beaumаiden“ е снет от плитчината около 1800 часа на 20-и октомври. В операцията е участвал един влекач.

По всяка вероятност причина за инцидента става навигационна грешка.

Известно е, че вече са повдигнати обвинения срещу моряк. Установено е, че той е употребил алкохол.

Засядането на кораба силно напомня на аварията с „Вера Су“, съобщава сайтът Maritime.bg. Двата инцидента настъпват след липса на промяна на курса. „Beaumаiden“, както „Вера Су“, засяда с пълен ход. Службите в България се качиха на борда на „Вера Су“ няколко дни след засядането му. В Дания бордовата проверка на „Beaumаiden“, който също превозва тор, е извършена непосредствено след засядането.

На корабособственика и застрахователя на кораба са дадени по-малко от 72 часа за реакция.

При българския случай бе издадена заповед, с която от собственика на кораба се изиска план в рамките на седмица, както и снемане на кораба в рамките на близо месец, макар същият да е заседнал край защитена местност и открит район.

Разликите при двата инцидента са също големи – „Вера Су“ се врязва в скалист район, нахлу вода в хамбара, докато при „Beaumаiden“ това не се случи, макар да са установени пробойни.

„Beaumаiden“ е арестуван от местната Морска администрация, като разследването продължава.  Известно е, че морякът, който е обвинен, е на възраст около 30 години.

У нас повече от месец „Вера Су“ стои заклещен и потънал в скалите на Камен бряг, а морската вода продължава да се замърсява от изтичащите торове. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети