Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СЕМ: Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията в предаването на Петър Волгин

Общество

СЕМ: Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията в предаването на Петър Волгин

СЕМ: Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията в предаването на Петър Волгин - Tribune.bg
Снимка:

Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията в предаването „Политически некоректно“, излъчено на 10 април с водещ Петър Волгин, показа наблюдението, извършено от Съвета за електронни медии. Това означава, че СЕМ няма да налага санкции на общественото радио в тази връзка, тъй като няма законови основания за това, пишат от БНР. Според медийния регулатор обаче са нарушени Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за редакционната дейност на Българското национално радио.

Причината за мониторинга беше съобщаването на непотвърдена информация за кораба „Царевна“.

В заседанието участва и генералният директор на БНР Милен Митев. Той обяви, че още този месец предстои приемането на нови редакционни стандарти в общественото радио.

„Например, по отношение на конкретния случай е предвидено, когато водещ желае да сподели непроверена информация с идеята, че това е от особено значение за обществото, това да може да се случва само след одобрение на главния редактор. Т.е. да се въведе една форма на второ мнение, втори преглед, за да не се допусне възможността само базирано на преценката на един човек да бъде споделена информация, която може, че всъщност дезинформира и подвежда обществото”, каза Милен Митев.

Председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева беше категорична:

„Как си представяте, че Съветът за електронни медии ще бъде органът, който ще каже кое е вярно и кое не е, кое е дезинформация и кое не е. Кой ни го е дал това право да кажем кое е дезинформация, къде пише, че може да санкционираме когото и да било, защото  говори неверни неща. СЕМ не е господар на истината. СЕМ е регулатор по съдържанието. СЕМ гледа дали се спазва плурализма в обществените медии”.

Заради предаването от 10 април опернaта певица Александрина Пендачанска обяви, че Обществения съвет на БНР.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати