Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Шокиращи кадри от експлозия на батерията на електрически скутер (ВИДЕО)

Общество

Шокиращи кадри от експлозия на батерията на електрически скутер (ВИДЕО)

Шокиращи кадри от експлозия на батерията на електрически скутер (ВИДЕО) - Tribune.bg

Лондонската пожарна бригада публикува видеозапис, за да помогне за повишаване на осведомеността в кампанията им „зареждай безопасно“. Улавя се момент, в който зареден електронен скутер избухва в пламъци, последвано от експлозия.  

Екипите на лондонската пожарна са извикани при инцидента през уикенда в Брент. 37-годишният Дел Уилямс е един от наемателите в двуетажната къща и зареждаше своя електроскутер в кухнята, когато избухна пожарът. За негов късмет и за останалите жители те не са били наблизо, когато е станал инцидентът.

Кадрите от камерите за видеонаблюдение, показват колко бързо е-тротинетката се е запалила. Дел се опитва да се справи с огъня с противопожарно одеяло, но силните изпарения го принуждават да напусне дома. 

Охранителят Дел купил електронния скутер преди две седмици от онлайн пазара, за да пътува по-лесно в Лондон. Той казва, че е зареждал електронния скутер в кухнята вместо в стаята си, за да е далеч от кучето, докато се зарежда.

„Просто искам да благодаря на Господ, че успяхме да се измъкнем оттам цели! Толкова съм благодарен, че съм жив. Прекарах осем часа в болница поради вдишване на дим от огъня и когато се върнах в къщата, това ми отвори очите. Бях шокиран, шокиран съм и сега. Толкова съм благодарен, че никой друг не беше наранен”, споделя Дел.

Заместник-комисарят на лондонската пожарна бригада, Дом Елис, обяснява, че въпреки че този тип инциденти са плашещи, за съжаление стават все по-чести. „Както показва видеото, след като батерията започне да преминава в термично нагряване, пожарът се развива много бързо и може да блокира пътищата за евакуация.“

„Термичното нагряване може да доведе до унищожаване на батерията и свиреп пожар. Знаем, че преди запалването термичното изтичане може да доведе до изхвърляне на редица газове. Белият и сив дим не са безобидни и скоростта, с която се развиват тези инциденти, не трябва да се пренебрегва.“

Не ги оставяйте да се зареждат без надзор

Дел иска да посъветва другите, които обмислят закупуването на електронен скутер, как да се пазят: „Зареждайте електрическите скутери навън, не ги дръжте в къщата. Купувайте електрически тротинетки от магадин, където имате гаранзия и застраховка. Тези неща се случват, не бих казал, да не ги купувате, но ги съхранявайте навън, за да не се запалят. Не ги оставяйте да се зареждат без надзор. Пазете хората и имуществото!“

Последните данни на Лондонската пожарна бригада показват, че е имало 48 пожара на електрически велосипеди и 12 пожара на е-скутери в столицата през 2023 г.  

Съвети за безопасност:

Никога не блокирайте маршрута си за бягство, включително електрически велосипеди и електрически скутери.

Съхранявайте ги някъде далеч от главния вход. Нашият съвет е да съхранявате тези предмети на безопасно място, ако е възможно, като например гараж или навес.

Не се опитвайте да модифицирате или подправяте батерията си. Винаги следвайте инструкциите на производителя.

Преобразуването на велосипеди с педали в електронни велосипеди с помощта на комплекти „Направи си сам“, закупени онлайн, може да бъде много опасно. Те представляват по-висок риск от пожар.

Проверете дали вашата батерия и зарядно устройство отговарят на стандартите за безопасност.

Внимавайте за признаци, че батерията или зарядното устройство не работят както трябва – ако е горещо на допир или е променило формата си.

Винаги използвайте правилното зарядно устройство и купувайте официално такова от реномиран продавач.

Не купувайте батерии от онлайн пазари, защото може да не отговаря на правилните стандарти за безопасност.

Оставете батерията да се охлади преди зареждане.

Батериите могат да се затоплят по време на употреба и е препоръчително да ги оставите да изстинат, преди да опитате да ги заредите отново, тъй като те могат да бъдат по-податливи на повреда. Ако зареждате батерии на закрито, следвайте нашите съвети за безопасно зареждане.

Изключете зарядното устройство, след като приключи зареждането.

Винаги следвайте инструкциите на производителя, когато зареждате и бихме ви посъветвали да не го оставяте без надзор или докато спите.

Поставете аларми там, където зареждате. Уверете се, че имате монтирани аларми за дим в зоните, където се зареждат електрически велосипеди или електрически скутери, и се уверете, че те се тестват редовно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети