Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ще ни залеят ли старите дизелови коли на Европа?

Общество

Ще ни залеят ли старите дизелови коли на Европа?

Снимка:

В немските автокъщи залежават 350 хил. автомобила, всяка трета стара кола от Италия идва у нас

Търговци отчитат сериозен ръст на вноса на стари дизелови коли от Западна Европа към България, съобщава Нова ТВ. Заради забраните и ограниченията за каране на стари дизелови коли по пътищата на много градове в Западна Европа – износът им към България расте. Всяка трета стара кола от износа на Италия достига до автокъщите с коли „втора ръка” у нас.

По данни на търговците в Германия  – в автокъщите залежават около 350 000 коли на дизел със стандарт Евро 5 на стойност над 5 млрд. евро.

Доскоро дизелите бяха едни от най-разпространените коли по пътищата на Западна Европа. Заради ограниченията обаче минаха в категорията на най-нежеланите.

„Засега вратата към нас е отворена – няма механизми, по които да се ограничат тези автомобили да дойдат”, каза Цветелина Цанева от Асоциация на вносителите на автомобили.

Повечето от колите, които тръгват от Италия и Германия към автокъщите у нас, са стари – на над 10-годишна възраст.

„И това предразполага всичките тези евтини автомобили, които замърсяват въздуха в Германия – да идват към България. Хората гледат да се отърват от тези автомобили и рано или късно ще дойде моментът, в който ще се подаряват такива автомобили, тъй като голяма част от тях няма да могат да напуснат на собствен ход територията на Германия”, казва Румен Дунев.

Експертите не изключват и българските шофьори да спечелят от европейските забрани. Ако преди половин година автомобил, отговарящ на нормата Евро 6, се е продавал за 28 000 евро, сега цената му в автокъщите в Германия и Италия трудно минава 21 000 евро.

„Ако те дълго време стоят там – проблемът с тяхната техническа поддръжка – ще доведе до драстично спадане на цените, което ще е добре дошло за българските търговци. Евро 5 и 6 – автомобили, ако дойдат тук – България ще си обнови автопарка, а не да го състари”, коментира още Цветелина Цанева.  


Коментари (1)

K0K0 http://bnr.bg/varna/post/100983545/savremennata-dizelova-kola-e-po-ekologichna-spored-uchen-ot-tu-varna
11.03.2019 10:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още