Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сигнал до Tribune: Ученици от столичното СМГ стоят 3 часа на минус 5 градуса, за да ги тестват (СНИМКИ)

Общество

Сигнал до Tribune: Ученици от столичното СМГ стоят 3 часа на минус 5 градуса, за да ги тестват (СНИМКИ)

Голяма част от децата са премръзнали и са извикали родителите да ги приберат

Повече от три часа учениците от столичното СМГ са държани на минусовите температури тази сутрин, за да бъдат тествани за ковид преди да влязат в училище. Родителите са ядосани и недоумяват, кой е измислил този безумен начин за мъчение на децата.

Преди дни до родителите е пуснато съобщение от директора д-р Антоан Тонев, че който иска да пусне детето си присъствено ще трябва да попълни декларация и да приложи зелен сертификат на детето. Ако пък такъв няма, то училището е договорило преференциални цени за тестване в близка до учебното заведение лаборатория. Тестът на едно дете е на цена 8 лева. За тези, които са първа смяна то трябвало да стартира в 7:00 часа сутринта, а резултатите отивали директно в училището. Оказва се обаче, че схемата въобще не е проработила и децата стояли три часа на минус 5 градуса, за да чакат заветното тестване. Не само, че пропуснали първите си часове, но и голяма част от тях не били подготвени за екстремните условия.

Гневни родители алармират до медията ни, че не малка част от учениците се обадили на родителите си и помолили да ги приберат, защото вече не усещали крайниците, независимо от резултатите на тестовете, те няма да присъстват в часовете. Освен всичко останало, за да бъдат тествани децата трябва да не са пили и яли, което още повече усложнява ситуацията.

Родителите се притесняват, че голяма част от учениците, които с часове са стояли на минусовите температури ще се разболеят, но не от ковид, а от безхаберието на измислилите безумната схема за тестване.  

Всички потърпевши очакват обяснение от компетентните лица, за ужасяващото мъчение на децата и защо се е стигнало до тук.

Последната заповед на служебния здравен министър е да се върнат присъствено децата след 5-ти клас. От здравното министерство обаче не си направиха труда да осигурят безплатни тестове или каквато и да е организация. На практика Кацаров реши да прехвърли цялата отговорност на училищата и родителите, които сами да осигуряват тестването.  


Топ новини

виж още

Актуална тема