Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Синдикатите се готвят за протест, настояват за ръст на доходите с поне 20 на сто

Общество

Синдикатите се готвят за протест, настояват за ръст на доходите с поне 20 на сто

Синдикатите се готвят за протест, настояват за ръст на доходите с поне 20 на сто - Tribune.bg
Снимка:

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят съвместен протест до края на месеца. Синдикатите настояват за ръст на доходите, както и за предприемане на пакет от мерки в енергетиката и Зеления преход, и за защита на трудовите права.

Документът ще бъде връчен на президента Румен Радев и народните представители от новото 48-о Народно събрание.

КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" настояват за ръст на доходите до края на годината с близо 20 процента, за да се компенсира инфлацията.

Друго искане е повишение на минималната заплата от 1 януари от 710 на поне 850 лева и ръст поне с 12,5 на сто на всички заплати в бюджетния и частния сектор. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че исканията на двата синдиката са отправени към държавния глава Румен Радев, защото:

"В този момент той е силната фигура и към него отправяме исканията си, както обаче и към народните представители. Дали ще има правителство е втори въпрос, но парламент ще има и някакво мнозинство около тези промени, за които говорим, трябва да се формира, както и да се гласува по някакъв начин бюджет, независимо дали ще има редовен кабинет".

От двата синдиката настояват за пакет от мерки в енергетиката и Зеления преход, сред които отлагане на плановете за либерализация на енергийния пазар за битовите потребители и поетапно преминаване на домакинствата към свободен пазар след 2025 година, както и приемане на дефиниция за енергийно уязвими потребители.

Президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов коментира относно идеята за въвеждане на две цени на електроенергията за битовите потребители, лансирана в края на миналата седмица от служебното правителство:

"Не мога да си представя как едно семейство ще живее с 300 киловатчаса на месец, тоест по 10 киловатчаса на ден. Пералнята ще ги завърти, докато изпере. Там е големият разговор: ако се прави такова нещо, дали ще бъде тази граница…Нищо не се прави по въпроса за отмяната на либерализацията на цените за битовите потребители - нещо, което ще унищожи българския потребител от допълнително".

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати