Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Скопие поиска спиране на работата на историческата комисия за 2 години

Общество

Скопие поиска спиране на работата на историческата комисия за 2 години

Скопие поиска спиране на работата на историческата комисия за 2 години - Tribune.bg
Снимка:

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ „Телма“.

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно Комисията е пречка пред това.

Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът „обща история“, записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати