Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пендаровски посъветва българските членове на Историческата комисия да говорят по-малко

Свят

Пендаровски посъветва българските членове на Историческата комисия да говорят по-малко

Пендаровски посъветва българските членове на Историческата комисия да говорят по-малко - Tribune.bg
Снимка:

Македонският президента заяви, че не е негов проблем, ако на някого пречи срещата му с „ОМО-Илинден“

Македонският президент Стево Пендаровски директно обвини българските учени от смесената историческа комисия за напрежението между двете страни. Това стана след заседанието на Съвета по сигурност към президента на РС Македония, пише БГНЕС.  Той подчерта, че подхода на Кирил Петков бил различен. 

„През изминалата година и половина акцентът, който София постави, беше прекалено голям върху Историческата комисия. Дори и да не е записано в Договора от 2017 г., де факто тези т.нар. „общи исторически събития“, се превърнаха в предусловие за започване на преговорите за членство в ЕС. Новият подход, който беше приветстван и от Скопие, и от международната общност и Брюксел, предполага Историческата комисия да бъде само една от петте, които ще работят, и въз основа на напредъка в останалите работни групи и комисии ще се оценява дали до края на френското председателство РС Македония е изпълнила условията и заслужава да започне преговорите след 17 години чакане.

„Това, което усложнява и ще усложнява работата на Историческата комисия е реториката, която се чува от време на време от членовете на Историческата комисия от София, които редовно преди срещата си с македонските си колеги се опитват да наложат решения на тази комисия“, каза Пендаровски.

„Моят съвет към тях е по-малко да се говори пред медиите, по-малко предопределяне на изхода от работата на тази комисия, а повече конкретни резултати, но само чрез равноправен диалог с техните македонски колеги“, подчерта Пендаровски.

Той обясни, че щяло да има промени в тяхната Конституция, когато има причини за това. Пендаровски каза още, че бил изненадан от коментарите в България след срещата му с представители на организацията ОМО „Илинден“.

„Ако на някого пречи самата среща на президента на РС Македония с македонци, откъдето и да са те, това не е мой проблем“, допълни Пендаровски. Според него, „няма нищо спорно в разговорите с хората, които бяха при мен“. „Нито една точка или запетайка не беше в противоречие с Договора от 2017 г.“, подчерта македонският президент. Той увери, че не е имало задни мисли при организирането и провеждането на срещата с ОМО „Илинден“ – Пирин. „Приемал съм и българи – граждани на РС Македония“, каза президентът и подчерта, че ще продължи да го прави.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати