Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Локомотивът на дерайлиралия влак край Пловдив – същият от трагедията в Хитрино (СНИМКИ)

Общество

Локомотивът на дерайлиралия влак край Пловдив – същият от трагедията в Хитрино (СНИМКИ)

Няма опасност за населението в града

Няма опасност за населението на Пловдив, няма изтичане на газ и няма такава опасност, категоричен е директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.

Товарен влак с 25 вагона, превозващи пропан-бутан, и два празни буферни вагона дерайлира на гарата в Пловдив в 4,15 ч сутринта. За щастие няма пострадали.

Композицията е собственост на фирмата „Булмаркет“ – същата, чийто влак се обърна и взриви в Хитрино през 2016 г.  Общото количество пропан-бутан във влака е 2 100 тона. Той е пътувал от Сърбия за Пловдив.

Локомотивът на влака е същият от Хитрино, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.  

„Мигновена реакция на МВР имаме предварителна организация за реакция при подобни инциденти. Работи се заедно със служителите на БДЖ. Основната цел в момента е да се освободят релсите, като целта е това да стане до 21 часа тази вече“, съобщи  още комисар Николов.

Той отказа да коментира евентуални причини за случилото се, но посочи, че пробите на тримата машинисти за употреба на алкохол и наркотици са отрицателни.

Националната следствена служба се заема с разследването на инцидента. Това е станало по нареждане на главния прокурор.  В разследването участват и експерти, работили при трагедията в Хитрино.

Управителят на фирма "Булмаркет рейл карго" Петър Ганев твърди, че причината за обръщането на вагоните е счупена стрелка на релсите.

По думите му ограничението на мястото на инцидента е 40 км/ч, а композицията се е движила с малко над 30 км/ч.

„Първоначалният оглед показа счупване на език на стрелка. Има и съмнения за скрити пропадания на железния път“, твърди той.

Според него машинистите са чули звук, усетили са разклащането и веднага са предприели спиране, което при тежестта на влака е отнело 30-40 м разстояние.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети