Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София и Белград се срещат в изложбата „Археологически бисери“

Общество

София и Белград се срещат в изложбата „Археологически бисери“

Съвместната българо-сръбска постерна изложба беше представена по едно и също време в двете столици

София и Белград се срещат в изложбата „Археологически бисери“ и то не къде да е, а в емблематичната градинка „Кристал“.

„Трябва да кажа, че София и Белград в археологическо отношение са обединени не само от „Археологическите бисери“, обединени са от нашето много хубаво партньорство и приятелство. В изложбата представяме археологически изследвания от праисторията до предмодерната епоха, т.е. до самия 19 век, тъй като и това време е обект на археологически изследвания.“.Това заяви за Tribune.bg Снежана Горянова – археолог-проучвател в секция за средновековна археология на Националния археологически институт с музей по повод постерната изложба, която беше открита днес.

„И София, и Белград имат достатъчно какво да покажат от всички епохи, така че сме се постарали с праисторическите селища от различните култури – със Слатина, със селища на Винчанската култура на територията на днешен Белград, с антична Сердика, която естествено е обичаен център на представянията за Сердика, тъй като това е най-задълбочено проучваният пласт през годините. Той се развива по едно и също време с белградския Сингидунум“, допълни тя.

Експозицията разкрива средновековните останки от двата града и развитието им през общото за двата народа Османско владичество.

„За 500 години София е град изцяло под Османска власт, докато Белград има сложната съдба да преминава в сръбски, в унгарски, в турски и в австрийски ръце, така че това се е отразило върху строителството и културата на този град“, обясни археологът Снежана Горянова.

По думите ѝ инициативата за този проект е дошла от българска страна, но много бързо и активно е подета от археолозите от Сърбия.

Любопитен факт е, че съвместната българо-сръбска постерна изложба беше представена по едно и също време в двете столици, на чиито територии съществуват селища от хилядолетия. София и Белград са разположени по трасето на т.нар. Диагонален път, който свързва земите на Изтока и Запада. Той е изграден по време на Римската империя. В съвремието продължава да е сред основните европейски пътни артерии.

Идеята за показването на 28–те постера извън музея е в резултат на 15-годишно научно сътрудничество в областта на археологията чрез научния проект между Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките (БАН) и Сръбската академия на науките и изкуствата (САНИ).

В рамките на съвместния проект днес в НАИМ проф. Весна Бикич от Археологическия институт в Белград и Снежана Горянова (НАИМ) представиха и дългогодишните археологически проучвания в Белград и София. Акцент са най-новите открития при археологически разкопки в първите две десетилетия на XXI век.

Повод за представянето на тази експозиция са няколко знакови годишнини: 150 години от основаването на Българската академия на науките, 140 години от обявяването на София за столица на България, 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия и 15 години сътрудничество между БАН и САНИ в областта на археологията.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Белград, изложба

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати