Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София отбелязва 141 години от Освобождението си

Общество

София отбелязва 141 години от Освобождението си

Доц. д-р Тодор Чобанов: Трябва да живеем свободни и достойни за тази свобода!

С камбанен звън и благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започна отбелязването на 141-ата годишнина от Освобождението на София от турско робство. На молебена присъстваха българският патриарх Неофит, зам.-кметът по култура и образование в Столичната община доц. д-рР Тодор Чобанов, общински съветници и миряни. 

„Трябва да помним и уважаваме подвига на предците! Трябва да живеем свободни и достойни за тази свобода, да предадем историческия разказ с тези събития на следващите поколения!“ Това каза зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов по време на благодарствен молебен по повод 141 години от освобождаването на София.

„София в онези месеци на Освобождението е била с около 10-12 хиляди души население, без нито една права улица, без това, което наричаме град реално, защото тя е пострадала в земетресения, изоставена е от османските власти, руши се, населението изпитва различни трудности. София се ражда наново, за нов живот след 500 годни, което дори по библейските стандарти е страшно дълъг срок и днес е много трудно да си представим живота в онази несвободна София, в която ние сме били ограничени във всяко отношение, в която животът е бил много много труден“ разказа той.

„Днес пет поколения вече ни делят от онова време. Можем да кажем, че живеем в друга реалност, но никога не бива да забравяме за тези векове на изпитания, за това, че беше постигната свободата, за това, че тази свобода не беше чакана даром, че нашите героични предци правеха всичко възможно по силите си, за да се случи свободата! Знаете, че в навечерието на 4 януари, по стар стил 24 декември загинаха софийските книжари, които се опитаха да ускорят това събитие. Знаете, че стотици български помагачи премръзнаха в Стара Планина, както и стотици войници от армията на Генерал Гурко. Мнозина загинаха, за да я има тази свобода“, добави още заместник кметът на София доц.д-р Тодор Чобанов.

След службата литийно шествие премина през знаковите паметници, свързани с Освобождението на София. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на ген. Гурко, Цар Освободител и паметника на Опълченеца.

Автор: Андреа Драганова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати