Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София отбелязва Съединението (СНИМКИ)

Общество

София отбелязва Съединението (СНИМКИ)

Кметът на столицата поздрави за празника и призова да помним уроците на историята

С тържествена церемония и сведени в минута мълчание глави софиянци и гостите на столицата отбелязаха 136-тата година от Съединението пред мавзолея костница на Княз Александър I Батенберг.

Венци и цветя бяха поднесе от държавни институции, обществени организации и граждани, признателни за ролята на княза за обединението на Княжество България с Източна Румелия.

БГНЕСБГНЕС

„Малко са примерите в българската история, в която народът като един застава зад една обща кауза“, каза в речта си доц. д-р Владимир Златарски от Института за исторически изследвания на БАН, предаде БГНЕС. Успехът на Съединението като събитие го прави още по-величествено, категоричен бе историкът.

В програмата за празничното честване участваха Националната гвардейска част и вокален ансамбъл „България“. Пред президентството се проведе и почетна смяна на караула. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави с деня на Съединението с публикация на страницата си във Фейсбук.

Ето какво написа тя: 

„Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано“, казва Константин Иречек по повод Съединението.

Святото национално обединение се увенчава с успех благодарение на сплотеността на българската войска и политици, загърбили партийните си пристрастия,  на решителността на княз Александър І Батенберг и общата воля на целия български народ.

Това обединение на смелостта и копнежите на целия народ прави възможни събитията от 6 септември 1885 г. Защото съединението прави силата и така променя историята.

В изпълнение на предсмъртното желание на княз Александър І Батенберг, той е погребан в София.  Гробницата му на бул. „Васил Левски“ също преминава през превратностите на времето – след 1946 г. е затворена за посещения и отворена отново през 1991 г.

Поклон пред святото дело на героите на Съединението и Сръбско-българската война!

Да празнуваме и помним уроците на историята! Честит празник“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети