Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Момчилова за кадъра на Бориславова и Петков: Нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно

Общество

Момчилова за кадъра на Бориславова и Петков: Нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно

Момчилова за кадъра на Бориславова и Петков: Нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно - Tribune.bg
Снимка:

„Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището „бухалка”. Това заяви пред БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова по повод на снимката, на която изглежда, че началникът на бившия кабинет Лена Бориславова държи ръката на бившия премиер Кирил Петков.

„Няма да скрия, че бях търсена по телефона, както и колеги. Беше ни поставен въпроса почти ултимативно дали СЕМ няма да вземе отношение и да наложи санкция на БНТ”, добави Момчилова.

„Това, че нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно е особеност на демокрацията. Какво в морално, градивно или красиво, сякаш определена група хора се опитват да изземват правото да си присвояват и лепят определени етикети”, заяви тя.

„Притеснява ме умният начин хората да се държат пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от допустими мнения и да се разшири широкото обсъждане вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората измамното чувство, че имат свобода на мисленето. Като през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането”, коментира Момчилова.

Според председателя на СЕМ не трябва да се проявяват подозрителност, мнителност или параноя, когато става дума за информационно съдържание. Момчилова каза, че регулаторът трябва да се намесва в медийната среда възможно най-малко, дори при обществените медии.

„Старите практики на СЕМ не са на дневен ред. Не се упражняват дисциплини като достигане до съглашателство на някаква цена, да се прави избор само за да мине ангажиментът. Непроизвеждайки избор за генерален директор на БНТ показахме, че нямаме намерение да избираме по-малко зло”.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати